8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 6:58
No menu items!

Scenariul unui nou ”Drum al Mătăsii”, discutat la Bucharest Forum

spot_img

Scenariul unui nou ”Drum al Mătăsii”, discutat la Bucharest Forum

Lideri politici și personalități din mediul de afaceri la nivel mondial se reunesc la sfârșitul acestei luni în conferința ”Bucharest Forum 2013”, a cărei temă va fi ”Ancorarea Noului Drum al Mătăsii în Regiunea Celor Trei Mări: Caspică, Neagră și Adriatică”.

Bucharest Forum urmărește să devină ”o platformă pentru vocea articulată a României în domenii strategice și un loc pentru o dezbatere de cooperare și oportunități economice și de investiții pentru țările din zona celor trei mări”, potrivit unui comunicat public.

Conferința va avea loc la Palatul Parlamentului, între 26 și 28 septembrie, și va fi organizată de Institutul Aspen România, German Marshall Fund of the US – Black Sea Trust, New York Forum Guvernul României, Parlamentul României și Comitetul Național pentru Dezvoltare.

”Pentru România, poziționarea strategică la intersecția mai multor rute de energie, investiții, transport, infrastructură și comerț între regiuni precum Balcani, Levant, Asia Centrală și Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate de dezvoltare. (…) În pofida dificultăților și a complexității reale a problematicilor suprapuse din această super-regiune, care unește continente și include plăci tectonice economice și strategice, Noul Drum al Mătăsii oferă soluții de durată pentru creștere economică, dar și pentru pace și securitate in regiune”, se mai arată în documentul citat.

Organizatorii afirmă că își propun ca Bucharest Forum să devină, într-o perioadă scurtă, după modelul Davos, cea mai importantă conferință economică din regiunea extinsă a celor trei mări. Scopul seriei de conferințe anuale este să identifice oportunitățile create de dezvoltarea Noului Drum al Mătăsii – rută comercială care leagă Asia de Europa și apoi de Statele Unite și Canada.

Invitatul de onoare este John Engler, președintele Business Roundtable, organizație ce reprezintă cele mai importante companii americane, însumează peste 16 milioane de angajați și are o cifră de afaceri de peste 7.000 de miliarde de dolari anual.

Discuțiile se vor axa pe marile proiecte de energie din regiune, rutele de infrastructură terestră și maritimă, securitate energetică, manufactură și comerț, relațiile politice, economice și comerciale dintre SUA, Rusia, UE, China și Turcia și impactul lor asupra Noului Drum al Mătăsii.

Vlad Bârleanu

foto: bucharestforum.ro