13.9 C
București
marți, 11 mai 2021 - 0:42

Scandalul VW se extinde și la BMW

Acţiunile companiei BMW au scăzut, joi, cu până la 9%, după ce o revistă germană a relatat că SUV-ul diesel X3xDrive 20d a emis noxe de 11 ori mai mari decât normele europene, în timpul unui test pe şosea.

Dezvăluirea a fost făcută în contextul în care se speculează că investigaţia împotriva Volkswagen s-ar putea extinde la alţi producători.

SUV-ul BMW a fost testat pe şosea de Consiliul Internaţional pentru Transporturi Nepoluante, acelaşi grup care a dat informaţii care au condus la investigarea de către autorităţile americane a diferenţei dintre emisiile motoarelor diesel al VW în timpul testelor de laborator şi a celor pe şosea, a relatat revista Autobild, citat de Bloomberg.

BMW a anunţat că nu există niciun sistem instalat pe automobilele grupului care să reacţioneze diferit în timpul testelor, faţă de funcţionarea în trafic.

Nu există nicio funcţie de recunoaştere a ciclurilor de testare a emisiilor la BMW. Toate sistemele de emisii rămân active în afara ciclurilor de testare

BMW
comunicat

Acţiunile BMW sunt tranzacţionate la Frankfurt în scădere cu 6,2%, după un declin de până la 9%.Titlurile Daimler, proprietarul Mercedes-Benz, au coborât cu până la 4,2%.

Volkswagen a pierdut, începând de luni, circa 20 de miliarde de euro din valoarea de piaţă, dar a recuperat o parte din pierderi, cu un avans de până la 7,8%.

Nu există nicio sugestie că BMW a făcut ceva ilegal. Totuşi, există temeri legate de impactul pe termen lung asupra afacerilor cu automobile diesel pentru toţi producătorii care construiesc maşini cu astfel de motoare

Juergen Pieper
analist la Bankhaus Metzler în Frankfurt

Vânzările de vehicule diesel sub brand BMW au reprezentat anul trecut circa 38% din livrările totale ale grupului, nivel relativ similar cu cel al altor producători, potrivit companiei germane.

Emisiile măsurate în timpul testării pe şosea a 15 automobile diesel noi au fost, în medie, de aproximativ şapte ori mai mari decât limitele europene, potrivit unui studiu publicat de ICCT în octombrie.

Emanuel Stan