13.8 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 7:21

„Scandalul Volkswagen”. S-au găsit primii vinovați

spot_img

Propria anchetă internă declanșată de grupul german Volkswagen (VW) a relevat primii vinovați – doi ingineri de top ai companiei.

Cei doi, Ulrich Hackenberg, inginerul şef al Audi, şi Wolfgang Hatz, proiectantul motoarelor Porsche pentru automobilele de Formula 1 au recurs la înșelarea testelor de emisii după ce au realizat că nu pot concepe motoare diesel în conformitate cu reglementările de mediu din SUA. Inginerii au fost suspendaţi, informează MarketWatch.

Grupul a recunoscut că directorii, care aveau greutăţi să îndeplinească ţintele de vânzări pe piaţa din SUA, au mascat emisiile motoarelor automobilelor noi, pentru a vinde aşa-zisa tehnologie diesel curată americanilor sceptici.

Scandalul a provocat scăderea capitalizării de piaţă a companiei cu 43% şi la o campanie de rechemare în service a 11 milioane de automobile diesel ale grupului la nivel global, pentru eliminarea softului ilegal şi modificări prin care nivelul emisiilor să respecte limitele legale.

Ulrich Hackenberg
Ulrich Hackenberg

Hackenberg şi Hatz sunt consideraţi doi dintre cei mai excepționali ingineri din industria germană. Ei au fost numiţi directori pentru cercetare şi dezvoltare în grupul VW, la scurt timp după ce demisionarul Martin Winterkorn a devenit director general, în ianuarie 2007.

Producătorul auto german a recunoscut că până la 11 milioane de vehicule ale grupului au fost dotate cu un „dispozitiv de apărare”, un software care reduce emisiile de noxe numai în timpul testelor de laborator, nu şi în trafic.

Wolfgang Hatz
Wolfgang Hatz

Mai multe state au blocat vânzările anumitor modele VW, iar autorităţile de reglementare analizează măsuri de înăsprire a standardelor în domeniul emisiilor, pentru motoarele diesel.

Sursele au precizat că investigaţia din cadrul VW se concentrează pe Hackenberg, Hatz, principalii colaboratori ai lui Winterkorn pe vremea când conducea Audi, şi asupra lui Heinz-Jakob Neusser, director pentru dezvoltare la brandul Volkswagen.

Neusser, la rândul lui suspendat din funcţie, a venit la VW de la Porsche, în 2011, cu mult după ce începuse producţia de motoare diesel. Acesta a refuzat să comenteze.

Izbucnirea scandalului, în Statele Unite, a dus la deschiderea unor investigaţii penale împotriva grupului şi a conducerii acestuia, în SUA ţi Europa.

Sub conducerea lui Winterkorn, Volkswagen a atins ţinta unor vânzări anuale de 10 milioane de vehicule la nivel mondial în 2014, cu patru ani înainte de termen. Grupul a devenit în primul semestru al acestui an cel mai mare producător de automobile din lume, depăşind pentru prima oară Toyota Motor.

Emanuel Stan