6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 7:24
No menu items!

Scandalul “taxei pe soare”. PNL invocă o directivă europeană, PSD aruncă întreaga vină asupra ministrului Energiei de parcă nu ar fi la guvernare

spot_img

PNL și PSD au reacționat, duminică, după acuzațiile USR legate de „taxa de soare”. În timp ce PNL susține ca e vorba de transpunerea unei directive europene, PSD aruncă întreaga vină asupra ministrului Energiei, Virgil Popescu, de parcă nu ar fi la guvernare.

Deputatul PNL Virgil Guran acuză duminică o „ticăloșie marca USR” după ce formațiunea de opoziție a semnalat că Guvernul a introdus „taxa pe soare”, adică taxarea cetățenilor pentru energia produsă de ei prin panouri fotovoltaice. Liberalul afirmă că niciun consumator casnic nu este afectat în acest moment și că taxa respectivă se aplică doar în anumite condiții de care românii sunt foarte departe acum.

Liberalul a precizat pentru stiripesurse.ro că în Ordonanța de Urgență a Guvernului se transpune o directivă europeană și că actul normativ prevede următoarele:

  1. Doar în cazul în care România va atinge un grad de 8% din energie produsă prin panouri fotovoltaice, ANRE va putea să introducă o taxă pentru echilibrarea sistemului energetic național.
  2. Această eventuală taxă, care în acest moment nu este plătită de nimeni, nu se va impune tuturor, ci doar acelor consumatori care au o putere instalată de 32 de kW, o cantitate foarte mare pentru o locuință. Prosumerii mici nu sunt afectați deloc.
  3. Directiva se va aplica, doar dacă se vor întruni condițiile de mai sus, abia din anul 2026.

„USR minte cu bună stiință, e o transpunere obligatorie a unei Directive UE. Oamenii obișnuiți care și-au pus panouri fotovoltaice, micii prosumatori, nu au nicio problemă, este o ticăloșie marca USR”, a adăugat acesta.

PSD dă vina pe PNL

În schimb, PSD l-a acuzat pe ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, de taxarea, prin ordonanță de urgență, impusă cetățenilor și firmelor care au investit în panouri fotovoltaice.

„Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se închide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW. Energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, a scris purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, într-o postare publicată pe Facebook.

Radu Oprea a spus că „europarlamentarii PSD propun și primesc aprobarea Parlamentului European” pentru simplificarea procedurilor și aprobărilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mică de 50 kW.

„O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce? De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze…”? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”, a precizat purtătorul de cuvânt al PSD.

                                                                                                                 Adina Silav