Scandalul ofițerului acoperit, în presa internațională

Principalele agenţii de presă străine relatează despre scandalul provocat de Traian Băsescu

Ponta_Basescu

Cele mai importante agenţii internaționale de presă relatează despre acuzaţiile formulate de către Traian Băsescu, potrivit cărora Victor Ponta, candidat la preşedinţie, a fost “agent sub acoperire”.

Agenția France-Presse precizează că Ponta – acuzat de Băsescu că a fost “agent infiltrat”, încălcând legea, pe când era procuror – a respins aceste acuzaţii marţi. Acuzaţiile sunt lansate cu mai puţin de trei săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, un scrutin în care Ponta este prezentat ca favorit în sondaje, notează AFP.

Associated Press (AP) relatează că Băsescu, în calitate de preşedinte, este cel care-i numeşte în funcţie pe directorii principalelor două servicii de informaţii române, dar acesta “nu a prezentat nicio dovadă” în susţinerea acuzaţiilor formulate la adresa lui Victor Ponta. AP arată că Băsescu este rivalul politic al lui Ponta, deşi nu candidează la preşedinţie. AP comentează că acesta este ultimul episod implicând influentele servicii române de informaţii, după ce şeful SIE a demisionat luna trecută pentru a candida la funcţia de şef al statului, la câteva zile după ce un jurnalist de televiziune a dezvăluit că a fost ofiţer sub acoperire.

Reuters îl citează pe ministrul justiţiei din Guvernul Ponta, care a afirmat că declaraţia lui Băsescu pare să fie o strategie de campanie. Agenţia aminteşte că, după ce a venit la putere, Ponta a fost mustrat de către Uniunea Europeană (UE), în urma eforturilor pe care le-a depus pentru a-l suspenda din funcţie pe Băsescu printr-un referendum naţional, provocând îngrijorări cu privire la statul de drept.

“România deţine un record de dezvăluiri colorate în timpul campaniilor”, mai comentează Reuters care amintește de imaginile din campania din 2009, când Băsescu a fost surprins lovind un copil.

Bloomberg comentează că este vorba despre o “dispută veche de doi ani între preşedinte şi premier”, care s-a intensificat în campania pentru alegerile prezidenţiale, demarată în urmă cu 12 zile.

“Aşteptaţi-vă la intensificarea zgomotului politic din România luna aceasta, în contextul în care campania electorală ia amploare”, a avertizat Otilia Dhand, o analistă la Teneo Intelligence din Londra. “Ponta va încerca să-şi sporească şansele prin cheltuieli populiste şi strategii cu mesaje controversate”, apreciază ea.

Preşedintele român, care nu poate candida pentru un nou mandat de cinci ani potrivit Constituţiei, a declarat în repetate rânduri că susţine candidatura Elenei Udrea la preşedinţie, mai notează Bloomberg, precizând că aceasta este creditată pe locul patru în intenţiile de vot.

NICIUN COMENTARIU