12.8 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 13:25

Scandalul LuxLeaks: Noi dezvăluiri privind 35 de companii, între care Skype și Walt Disney

spot_img

Un nou val de documente vizează 35 de companii, printre care Skype, Walt Disney, Bombardier, Telecom Italia sau Koch Industries

 Jean-Claude-Juncker

Noi dezvăluiri au fost publicate marți seara de mass-media internaționale în cazul scandalului LuxLeaks privind sistemul masiv de optimizare fiscală din Luxemburg ce a permis unor multinaționale să se sustragă de la plata unor impozite, sistem aplicat în perioada în care Jean-Claude Juncker era premierul acestei țări, relatează AFP.

Aceste dezvăluiri vizează în special Skype, preluat din 2011 de Microsoft, Walt Disney şi Invista, filiala Koch Industries și intervin cu o zi înainte de depunerea oficială a jurământului de către Comisia Juncker în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, la Luxemburg.

Sprijinindu-se pe cele 28.000 de pagini din documente obținute de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), aproximativ 40 de publicații au dezvăluit la începutul lunii noiembrie faptul că între 2002 și 2010, atunci când Juncker era premier, Luxemburgul a încheiat acorduri fiscale cu 340 de multinaționale, între care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon și AIG, cu scopul de a le reduce impozitele, privând astfel statele europene de miliarde de euro reprezentând încasări fiscale.

Sistemul de “tax ruling” permite unei companii să solicite în avans informații asupra modului în care situația sa fiscală va fi tratată într-o țară și este utilizat de multinaționale pentru a realiza o optimizare fiscală.

Potrivit publicatiei belgiene Le Soir, un nou val de documente vizează 35 de companii, printre care Skype, Walt Disney, Bombardier, Telecom Italia sau Koch Industries, în afaceri datând din perioada 2003-2011.

Publicația citată menționează “împrumuturi hibride (Bombardier), deduceri fiscale spectaculoase (95% din venituri pentru Skype) sau impozite foarte mici (0,28% pentru Walt Disney Luxembourg)”.

Poziţia lui Juncker, destabilizată

Scandalul LuxLeaks a destabilizat poziţia lui Juncker la cel puţin o săptămână de la intrarea sa în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. După câteva zile de tăcere, el a contraatacat promiţând să se implice în lupta împotriva evaziunii fiscale. Două săptămâni mai târziu, el a fost vizat de o moţiune de cenzură depusă de aleşii eurosceptici, respinsă însă de Parlamentul European.

Între timp, Jean-Claude Juncker a anunţat o nouă directivă europeană asupra schimbului automat de informaţii cu privire la “tax ruling”.

La sfârşitul lui noiembrie, miniştrii de Finanţe ai Germaniei, Wolfgang Schäuble, Franţei, Michel Sapin, şi Italiei, Pier Carlo Padoan, i-au solicitat comisarului pentru Afaceri Economice şi Monetare, Pierre Moscovici, ca această directivă să fie gata până la sfârşitul anului.