20.3 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021 - 13:02

Scandalul facturilor uriașe. Cîțu nu are soluții de ajutor pentru populație, nici cadrul legal, așa că dă vina pe Parlament

spot_img

Premierul Florin Cîțu a anunțat, după ședința de urgență pe care a avut-o, luni, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei, că prețurile la energie nu vor fi plafonate. În schimb, prim-ministrul dă vina pe Parlament, inclusiv pe colegii săi și pe alte partide, că nu adoptă legea consumatorului vulnerabil, care poate apăra cetățenii de genul acesta de creșteri pe piață.

Florin Cîțu a anunțat că Guvernul nu va plafona prețurile de pe piața energiei. El a recunoscut că statul nu are soluții pe termen scurt pentru a opri creșterea prețurilor și că nu se ia în calcul plafonarea tarifelor.

În ceea ce privește prețurile din iarna care se apropie, premierul a declarat că se analizează varianta compensării unei părți din factură și a avertizat companiile să nu crească în mod artificial prețurile.

„Este vorba despre soluția pe care am propus-o, de a compensa o parte din factura pentru consumul din această iarnă, trebuie să găsim forma finală cât mai repede… Trebuie să le explicăm oamenilor ce s-a întâmplat… Dacă se încearcă transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat în factura populației, vom lua cele mai dure măsuri”, a avertizat prim-ministrul.

Premierul Florin Cîțu a vorbit și despre legea consumatorului vulnerabil și i-a atacat pe politicienii care nu au făcut nimic pentru a și asuma proiectul. 

„Avem legea consumatorului vulnerabil, este o lege de prin 2012, până la acest Guvern nici un guvern nu a avut curajul să își asume această lege, acum văd că sunt tot felul de curajoși de la toate partidele… Nici un președinte de la Camera Deputaților sau de la Senat, nici un lider politic nu a zis că trebuie să avem o sesiune specială”, a precizat Florin Cîțu.

Emanuel Stan