1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 9:41
No menu items!

SCANDALUL DEZINFECTANȚILOR. Militarii români, trimiși pe frontul NATO cu produse Hexi. Reacția întârziată a MApN

spot_img

Timp de un deceniu, rănile militarilor români care au luptat pe front, în misiuni NATO, au fost dezinfectate cu produse ale companiei Hexi Pharma, acuzată că a livrat spitalelor românești dezinfectanți diluați chiar și de 2.500 de ori. Dezvăluirea a fost făcută miercuri de jurnaliştii de la “Gazeta Sporturilor”.

Potrivit acestora, Thor, Suprasept și celelalte antiseptice diluate au ajuns în Kandahar, Zabul, Lagman şi Bagdad.

Produsele Hexi au fost în trusele sanitarilor, primii care intervin în cazul unor schimburi de focuri, al minelor sau al proiectilelor, relatează Gazeta Sporturilor, care-l citează și pe căpitanul Octavian Moise, medicul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei.

Într-un interviu acordat revistei online armataromaniei.ro, medicul explică: „Greul în câmpul de luptă este dus de către sanitarii de pluton. Este vorba despre personal militar cu pregătire medicală, care fac parte din componenţa subunităţii. Ei sunt pionii principali în acest domeniu. Au asupra lor, pe perioada ieşirii în arie, o trusă medicală cu dotări minime obligatorii şi sunt capabili să acorde asistenţa medicală primară, adică primul ajutor şi stabilizarea militarilor răniţi până la evacuarea din câmpul de luptă, pe calea aerului, cu ajutorul echipelor MEDEVAC”.

“Antisepticele Hexi au fost folosite pentru toate intervențiile medicale din bazele românilor. Nu de acum. Dintotdeauna. Iar acestea substanțe au fost mereu diluate”, relatează jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor.

„În teatrul de operaţii nu există alte cabinete sau farmacii unde militarii să se poată adresa, aşadar punctul medical al unităţii este locul unde 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână au fost tratate de la dureri, bătături sau alte afecţiuni simple până la intervenţii mai complicate. Există totuşi un sprijin, Spitalul american ROL 3 din incinta Bazei Aeriene Kandahar, locul unde au ajuns să fie tratate cazurile mai grave care nu au găsit rezolvare la nivelul punctului medical”, explică medicul Octavian Moise.

Tot căpitanul Moise explică faptul că medicii români au asigurat asistență și armatei afgane, dar și populației civile din zonă.

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, Ministerul Apărării Naționale arată că, pentru asigurarea asistenței medicale în teatrele de operații au fost folosite, în ultimii 10 ani, și produse fabricate de Hexi Pharma, dar, după apariția informațiilor referitoare la posibile nereguli, a fost decisă utilizarea altor biocide.

“Pentru asigurarea asistenței medicale în teatrele de operații au fost folosite, în ultimii 10 ani, și produse biocide fabricate de SC Hexi Pharma SRL. Produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piață conform prevederilor legale, au fost achiziționate în sistem centralizat pentru unități sanitare din rețeaua Ministerului Apărării Naționale. După apariția informațiilor referitoare la posibile nereguli ale produselor respectivei companii a fost decisă utilizarea altor produse biocide, atât în țară, cât și în teatrele de operații”, se arată în comunicatul MApN.

De la aderarea la NATO, România a trimis pe front 43.000 de militari: 28 și-au pierdut viața, iar 130 au fost răniți.

Compania Hexi Pharma, aflată în centrul scandalului dezinfectanților diluați, și-a retras cererea de intrare în insolvență. Instanţa a blocat conturile firmei şi a interzis activităţile de producţie şi vânzare de produse dezinfectante. Firma a fost pusă sub urmărire penală pentru „participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”.

R.D.