13.3 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 11:00

Scandalul “Black Cube”. Cine a comandat acțiunea din România

spot_img

O persoană cu influenţă în România, la cel mai înalt nivel în stat, care putea autoriza activităţile derulate de angajații firmei israeliene Black Cube pe teritoriul țării. Acesta este “portretul-robot” făcut clientului Black Cube, în fața judecătorilor, de cei doi israelieni, arestaţi preventiv pentru că ar fi spionat-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe apropiați ai acesteia.

Potrivit digi24.ro, cei doi angajați ai firmei israeliene nu au dezvăluit identitatea clientului lor. În schimb, le-au mărturisit judecătorilor că este vorba despre un personaj foarte bogat și foarte influent din România, care putea autoriza în mod legal acțiunea derulată aici.

În plus, Ron Weiner și David Geclowicz au dat mai multe detalii despre circuitul datelor colectate. Potrivit acestora, odată adunate, informațiile erau stocate pe stick-uri de memorie și erau predate unui agent de legătură la Aeroportul Otopeni. Însă, informațiile nu părăseau țara, ci erau livrate destinatarului final, mai arată digi24.ro.

Cei doi angajați ai Black Cube au mai spus în instanță că opt persoane apropiate Laurei Codruța Kovesi erau pe lista lor, dar doar în cazul a trei a persoane au reușit să acceseze adresele de e-mail. Ordinul primit era să strângă cât mai multe informații compromițătoare la adresa apropiaților șefei DNA și, dacă este posibil, să caute și date referitoare la eventuale fapte de corupție săvârșite.

R.D.