1.5 C
București
luni, 6 februarie 2023 - 14:13
No menu items!

Scandal uriaș de corupție în Ucraina. Oficiali de rang înalt, dați afară

spot_img

Cabinetul de miniștri al Ucrainei a demis marți șase miniștri adjuncți și a dat undă verde concedierii a cinci guvernatori, în cea mai importantă remaniere de amploare de la începutul războiului. În plus, a fost revocat procurorul-șef adjunct și a demisionat adjunctul cancelariei prezidențiale.

Toți cei demiși sau demisionari au fost implicați în scandaluri de corupție legate de achiziții publice (energie sau hrana pentru soldați) sau călătorii externe fără permisiune pe timp de război, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit lui Taras Melnychuk, reprezentantul oficial al guvernului în parlament, Cabinetul de Miniștri i-a concediat pe viceministrul Apărării Viaceslav Șapovalov, viceministrul Politicii Sociale Vitali Muzychenko, viceminiștrii Teritoriilor și Comunităților Ivan Lukerya și Viaceslav Nehoda, șefii-adjuncți ai Serviciului de Stat pentru Transporturi Maritime și Fluviale Anatoliy Ivankevych și Viktor Vyshnyov.

În plus, guvernul a aprobat destituirea a cinci guvernatori – guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentynn Reznichenko, guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Sumy, Dmytro Zhyvytsky, guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Yanushevych, și guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba. Kuleba ar urma să primească un post în biroul președintelui, unde adjunctul șefului Kyrylo Tymoshenko a demisionat.

Pe 21 ianuarie, Biroul Național Anticorupție din Ucraina l-a reținut pe ministrul adjunct al infrastructurii, Vasyl Lozynskiy.

Potrivit postului de știri Ukrainska Pravda, procurorii investighează încă din luna septembrie posibile fapte de corupție în care este implicat Lozynskiy. Ministrul adjunct ar fi acceptat mită în valoare de 400.000 de dolari pentru achiziționarea de generatoare de electricitate.

Remanierile din 24 ianuarie au avut loc după o serie de investigații de corupție, în urma cărora s-a afirmat că mai mulți oficiali de rang înalt au deturnat fonduri.

R. Dan