marți, 19 ianuarie 2021 - 4:02

Scandal prezidențial în Bulgaria privind grațierea unui condamnat într-un dosar DNA

Tulpina sud-africană nu produce mortalitate mai mare, dar e cu 50% mai contagioasă

Noua tulpină a coronavirusului identificată în Africa de Sud în octombrie, predominantă în prezent în ţara de pe continent cea mai afectată de pandemie,...

Excepții de CARANTINĂ pentru românii care se întorc în țară. DOCUMENT

Românii care revin în țară pentru evenimente tip naștere, căsătorie, deces și tratament medical ar putea primi o excepție de carantinare. Conform Hotărârii nr. 4...

România restricționează vaccinările anti-COVID

Autoritățile din România restricționează temporar numărul de noi vaccinuri anti-COVID la maximul 16.800/zi la nivel național, ca urmare a întârzierii livrării dozelor de către...

Medicamente anti-COVID pe care Gigi Becali voia să le aducă în țară, blocate la graniță. Care este motivul

Un transport de medicamente anti-COVID pe care Gigi Becali voia să îl aducă în România a fost blocat la frontieră. Medicamentele de proveniență rusească...

Grațierea economistului Petar Zdravkov Nenov, cel care în România anilor 2000 se prezenta drept președintele Agenției Internaționale pentru Prevenirea Criminalității și Politici de Securitate și președinte onorific al Uniunii Democrate Bulgare din România, a devenit subiect de dosar penal în Bulgaria. Procuratura specială publică aproape zilnic mesajele pe care omul de afaceri Plamen Bobokov, reținut pentru ilegalități în afacerile cu deșeuri periculoase, le retransmitea secretarului prezidențial Plamen Uzunov – care și-a luat concediu în mijlocul anchetei. Nenov a fost condamnat într-un dosar din 2011 al DNA.

Conform presei bulgare, intervențiile s-ar fi făcut în aprilie și mai anul acesta. În același timp, Petar Zdravkov Nenov, în vârstă de 52 de ani, condamnat în România la 6 ani de detenție pentru evaziune fiscală, se afla în închisoarea din Sofia, unde sunt interzise telefoanele mobile.

Afacerea a devenit publică după ce parchetul a relatat, marți, mai multe mesaje între Bobokov și Uzunov. Comunicarea activă între cei doi a fost „evidențiată” după ce procurorii au confiscat telefonul și iPad-ul lui Bobokov în legătură cu ancheta asupra unui grup infracțional implicat în afaceri cu deșeuri periculoase. Mesajele găsite la percheziția informatică au devenit o ocazie pentru deschiderea unui nou dosar. Este vorba despre trafic de influență, însă nu există încă inculpați.

Comunicatul procuraturii bulgare:

În urma analizei în desfășurare a concluziilor din expertiza tehnico-informatică a telefonului mobil folosit de omul de afaceri, Plamen Bobocov, s-a stabilit că, la diferite date, în perioada aprilie – mai 2020, el are un schimb de mesaje text cu o persoană salvată în telefon cu numele de Pepi-Ro, precum și un număr salvat cu Prezident-Pl.Uzunov, referitoare la atribuțiile Comisiei pentru Grațiere de pe lângă Președinția Republicii Bulgaria, susține procuratura într-un comunicat oficial.

În urma analizei cronologiei și a conținutului corespondenței, procuratura a ajuns la concluzia că probabil inițialele Pepi-Ro se referă la persoana P.Z.N, cetățean bulgar, condamnat pentru infracțiuni fiscale de către o instanță din România la 6 ani de închisoare, care în prezent își execută sentința într-o închisoare din Sofia.

La data de 7 aprilie 2020, Pepi-Ro îi trimite lui Plamen Bobocov o fotografie cu o scrisoare adresată președintelui Bulgariei din partea Uniunii Democrate a Bulgarilor din România, în care se cere grațierea cetățeanului bulgar P.Z.N. La 16 aprilie 2020, Pepi-Ro îi trimite lui Plamen Bobocov informații legate de șederea și condamnarea sa în România, inclusiv donații făcute de el.

Câteva ore mai târziu, Plamen Bobocov trimite aceste mesaje către Prezident-Pl. Uzunov. Acesta, la rândul său, răspunde cu următorul mesaj: “Ok, Salutări!”

La 28 aprilie 2020, ora 15.04, Pepi- Ro trimite către Plamen Bobocov următoarea întrebare: „Există vreun rezultat cu privire la problema mea?”. La ora 16.34 s-a înregistrat o conversație între P.B. și Prezident-Pl. Uzunov, apoi la ora 16.36 P.B. îi trimite un mesaj lui Pepi-Ro cu următorul conținut: „Mâine mă văd legat de problema ta! Vom avea ceva, dar nu va fi sclipitor! ”

La 11 mai 2020, Pepi-Ro îi trimite lui P.B. o fotografie cu un conținut într-o limbă străină privind o decizie a justiției române. La 12 mai 2020, ora 12:10, P.B a trimis fotografia către Prezident-Pl. Uzunov. La 12.13, P.B. i-a scris un mesaj lui Pepi-Ro: „Avem nevoie de un extras oficial de la instanța românească și traducerea în limba bulgară!”. La 20 mai 2020, Pepi-Ro a îl întrebă pe P.B.: “Avem vreun rezultat de la comisie?”, iar P.B. răspunde: „Încă nu! Acționează cu traducerea!”.

Procuratura a solicitat șefului închisorii din Sofia un raport oficial, din care rezultă că P.Z.N. a fost reținut în Bulgaria în noiembrie 2018 în legătură cu un mandat european de arestare emis de o instanță din România în 2014, ca urmare a unei pedepse de șase ani de închisoare pentru infracțiuni fiscale. Din declarația procurorului nu reiese în mod clar dacă persoana a fost grațiată.

În declarația se mai arată că: „Administrația Prezidențială nu a primit o cerere de grațiere din partea domnului Petar Nenov, prin urmare nu a fost demarată nicio procedură de grațiere. De două ori – în martie 2015 și în aprilie 2020 – la Administrația Prezidențială s-au primit scrisori de la Uniunea Democrată Bulgară din România (BDS) în care aceasta pledează, cu diverse ocazii, pentru președintele său onorific, Petar Nenov. Aceste scrisori nu pot reprezenta o bază pentru procedura de grațiere, lucru de care a fost informată și Uniuniea Democrată Bulgară din România, printr-o scrisoare oficială.

Aproape în fiecare zi, procuratura dă publictății discuții de pe chat dintre omul de afaceri de la Ruse, Plamen Bobocov, și consilierul prezidențial Plamen Uzunov. În urmă cu doar o zi, au fost date publictății discuții legate de ambasadorul bulgar în Algeria și de petrolierul libian Badr. Evident, procuratura încearcă să sugereze că este vorba de trafic de influență. Ea demarează o asemenea anchetă, dar de mai bine de o săptămână nu îndrăznește să pună pe nimeni sub acuzare în acest caz.

Pe site-ul DNA se regăsește informația privind dosarul în care cetățeanul bulgar a fost codamnat definitiv de ICCJ, fiind trimis în judecată la data de 29 iunie 2011:

Prin decizia penală 2731 din 30.09.2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, a hotărât următoarele: Condamnă pe inculpatul NENOV PETAR ZDRAVKOV, cetăţean bulgar, administrator de fapt al unei societăți comerciale, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.

Premierul Florin Cîțu a lipsit de la ședința coaliției pe bugetul de stat, pentru că a avut “o întâlnire mai importantă”

Premierul Florin Cîțu a lipsit, luni, de la ședința coaliției de guvernare, la care s-a dezbătut și bugetul de stat pe 2021. La finalul ședinței,...

Cum arată plămânii unui bolnav de COVID – 19 față de cei ai unui fumător înrăit

O serie de imagini cu plămânii pacienților infectați cu coronavirus au fost date publicității de CBS News. Medicii fac comparație cu plămânii unor fumători...

Un alt lider de opinie mătură pe jos cu Orban: “Au fost eliminați membri PNL pentru a intra spuma traseistă”

Adriana Săftoiu, fost deputat PNL, spune că partidul a derapat grav de la principiile morale sub conducerea lui Ludovic Orban, un exemplu fiind importul...

Magistrații, către conducerea DNA: Asumați-vă abuzurile din trecut. DOCUMENT

Patru asociaţii ale magistraţilor, altele decât cele care obișuiesc să critice public activitatea din justiție, dar și deciziile politice referitoare la justiție, reacţionează dur...

Război total în PNL. Ludovic Orban, comparat cu PSD și Liviu Dragnea. Cine sunt “reformiștii” care vor să îl dea jos pe Orban

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a declarat, luni, la Digi24, că Ludovic Orban trebuie să-și dea demisia de la șefia partidului, pentru modul...