22.7 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 13:28
No menu items!

Scandal politic în Slovacia, după donarea sistemului antiaerian ucrainenilor

spot_img

Decizia guvernului slovac de a livra Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300 pentru a putea lupta împotriva invaziei ruseşti a declanşat o luptă politică la Bratislava.

Deşi iniţiativa a adus Slovaciei laude din partea SUA – şi promisiunea sosirii unui sistem de apărare antirachetă Patriot – politicienii din opoziţie şi-au exprimat vineri consternarea faţă de această decizie, spunând că aceasta pune Slovacia în pericol.

Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-300, care a fost dezvoltat în perioada sovietică, foloseşte o tehnologie de ghidare precisă pentru a distruge avioanele sau rachetele inamice.

Fostul prim-ministru şi şef al partidului social-democrat Smer, Robert Fico, a declarat că va solicita o sesiune specială pentru a lua în considerare înlăturarea actualului guvern. Peter Pellegrini, de la Hlas, un alt partid social-democrat, i-a acuzat pe premierul Eduard Heger şi pe ministrul apărării Jaroslav Nad că au minţit poporul slovac, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

El i-a acuzat că au spus ţării timp de săptămâni întregi că Slovacia nu va renunţa niciodată la sistemele sale de apărare antiaeriană, doar că acum toată lumea poate vedea că decizia de a face exact acest lucru a fost luată în secret.

Heger conduce „un guvern de mincinoşi şi de oameni care nu reuşesc să ne protejeze interesele naţionale”, a spus Pellegrini. În timp ce Fico a evidenţiat că sistemul S-300 este crucial pentru protejarea centralelor de energie nucleară şi a siturilor industriale ale Slovaciei.

Premierul slovac, Eduard Heger, a anunțat, vineri, că Slovacia a donat Ucrainei sistemul de rachete antiaeriene S-300, pentru care va primi în schimb un alt sistem antiaerian din partea statelor aliate.

Sistemul S-300, produs în fosta URSS la sfârşitul anilor ’70, are, de asemenea, și capabilităţi antirachetă. Ucraina are deja în dotare astfel de sisteme, dar a insistat în cererile sale de ajutor militar adresate statelor occidentale că are nevoie de mai multe.

Slovacia avea un singur sistem de acest tip, a cărui livrare efectuată în secret către Ucraina a durat două zile, potrivit presei slovace.

                                                                                                                 Adina Silav