4.4 C
București
vineri, 2 decembrie 2022 - 18:28
No menu items!

Scandal pe carantina de la Timișoara. Primarul Dominic Fritz acuză presiuni politice, președintele CJ crede că măsura e inutilă

spot_img

Carantina din județul Timiș a fost ridicată, sâmbătă seara, după ședința Comitetului de Situații de Urgență, în care s-a discutat prelungirea măsurii pentru orașul Timișoara și localitățile Dumbrăvița și Giroc.

Alin Nica, preşedintele liberal al CJ Timiş, acuză ineficienţa acestei măsuri, pentru că „este formală”:

„Cetăţenii, mulţi dintre ei, ocoleau restricţiile şi treceau lucruri false pe declaraţii, pentru a ajunge în zone unde nu erau restricţii. E frustrant pentru noi, testăm cel mai mult din ţară, dar avem cele mai mari restricţii din ţară de 6 luni. Din acest punct de vedere, înţeleg neîncrederea oamenilor în aceste restricţii suplimentare, mai ales dacă ele sunt de formă. 

Dacă o săptămână de carantină afectează cam cu 1 la sută veniturile pe care le avem din impozitele pe salarii, gândiţi-vă că impactul este major din punct de vedere economic. Timişoara este al doilea motor de creştere economică al ţării, nu ne putem juca cu asta. Ar fi bine să nu mai luăm deciziile doar din perspectiva paturilor de la ATI sau a locurilor din spitale. Trebuie să ne gândim şi la sectorul educaţiei, la cel social, la cel economic. Paturile de la ATI sunt pline acum, dar pline erau şi în octombrie şi în proporţie de 80-90 la sută au fost pline mereu în această perioadă”, a declarat Alin Nica la Antena 3.

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, acuză însă presiuni politice pe votul pentru prelungirea carantinei, afirmând că DSP Timiş a propus continuarea carantinei pentru localităţile cu primari din USR PLUS şi PSD şi a propus ridicarea carantinei pentru cele cu primari PNL. ”Sunt absolut uimit de conotaţia politică a acestor decizii”, declară el. Fritzmai spune că deși votul pentru continuarea carantinei îl face nepopular, își asumă acdeastă decizie.

”M-am abţinut la votul de astăzi pentru că nu puteam legitima o hotărâre ilogică care ne duce la un şir nesfârşit de ieşiri şi intrări în carantină în UATuri diferite din jurul Timişoarei. Aşa cum am spus mereu, cred că o carantină are rost doar la nivel de zonă metropolitană. Carantina zonală din ultimele două săptămâni a reuşit să încetinească ritmul de creştere. De ce să renunţăm la o măsură care producea efect? Sunt îngrijorat cum vom putea reduce rata de infectare în continuare fără măsuri mai restrictive pentru toată zona metropolitană – măsuri pe care le putem lua doar în scenariul carantinei”, relatează Dominic Fritz.