3.1 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 18:58
No menu items!

Scandal monstru în PNL. Stenograme incendiare ale discuțiilor dintre liderii partidului

spot_img

Discuțiile din Biroul Executiv (BEx) al PNL, convocat vineri seară conturează tot mai mult un posibil blocaj total în negocierile cu PSD. Liderii PNL sunt nemulțumiți de faptul că, în condițiile în care partidul dă premierul, PSD revendică toate ministerele importante: Finanțele, Transporturile, Fondurile Europene, Apărarea, Munca, Sănătatea. Mai puțin Ministerul Dezvoltării Regionale, care este în apanajul UDMR, iar UDMR amenință cu retragerea de la masa negocierilor dacă pierde vreun portofoliu. 

Rareș Bogdan s-a dezlănțuit în BEx: “Cei din PSD spun că, atâta timp cât noi avem premierul, lor li se cuvine Secretariatul General si Ministerul Finanțelor, ceea ce blochează alocările de fonduri către alte ministere și autorități contractante și activitatea premierului, indiferent cine e el. În plus, domnul Ciolacu spune că trebuie, că-i dă prietenului lui Grideanu, că i-a promis tovarășului Grindeanu, Transporturile și că, pentru el, e linie roșie să ia Finanțe, Transporturi și, peste toate astea, și Secretariatul General. După care, dl. Ciolacu, care o fi crezut că e la Buzău în piață, sau că PNL e un partid-galoș, s-a trezit marele apărător al UDMR, deși era o negiocere firească între noi și UDMR pe ce am avut noi, ce am pierdut, dând la o parte președintele partidului, premierul și încercând să găsim o formulă de discuții”, a spus Rareș Bogdan. 

Prim-vicepreședintele PNL a insistat că, în acest context, Marcel Ciolacu, cu care ar trebui să stea 7 ani la masă a procedat incorect intrând într-o discuție care nu-l privea. “Întrebarea e: dumneavoastră, PNL, sunteți pregătiți să mergeți în continuare, să continuăm cu un Minister de Externe, unde avem ministru tehnocrat, cu Învățământ, unde e semitehnocrat, cu Cercetare, Cultură, eventual să primim Sportul și un minister foarte important, Justiția, unde putem pune tot un tehnocrat, unde să fie totul perfect? Aici e vorba de viitorul PNL și de viitorul României. Nu vreau să fiu luat de prost de Ciolacu. În momentul ăsta, Ciolacu umilește PNL și își bate joc de președintele României. Ce linie roșie avem noi? PNL poate merge înainte fără Finanțe, Dezvoltare și Transporturi? Sau e obligatoriu să avem măcar unul? Dar cele (ministerele – n.r.) de investiții?”, a continuat Rareș Bogdan. 

Gheorghe Flutur, și el prim-vicepreședinte al PNL, a propus ca liderii liberali să insiste pentru deblocarea situației și a admis că sunt negocieri dure cu PSD. “Aseară am întrerupt negocierile. Azi ne-am supărat pe PSD că s-au aliat cu UDMR”, a spus Flutur. 

La rândul său, Lucian Bode (prim-vicepreședinte PNL) a anunțat că vor fi negocieri dure, presărate cu amenințări. “Ieri, PSD ne-a prezentat un Guvern cum le convine lor. (…)Azi am făcut altă propunere, i-a iritat. Un minister de dezvoltare trebuie să revină PNL”, a arătat și Bode. 

Deputatul Florin Roman a venit cu altă propunere: “Să încercăm să împărțim (cu UDMR – n.r.) Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”. 

Florin Cîțu i-a dat răspunsul: “Nu au fost de acord.”

Ceva mai împăciuitor, Daniel Fenechiu a încercat o soluție: “Important e să avem primii premierul. Nu trebuie să terminăm negocierile până joi.”

Deputatul Ștefan Stoica consideră că, pentru PNL, “linia roșie” trebuie să fie Ministerul Transporturilor. “Am pierdut USR, pierdem si UDMR. Poate ne îngrășăm în Opoziție, dacă acum nu avem forță. În 2024 pierdem toate alegerile dacă nu avem Ministerul Transporturilor. Ministerul Transporturilor trebuie să fie linia roșie”. 

Concluzia liderilor liberali în privința Ministerului Transporturilor, a Ministerului Dezvoltării și a Secretariatului General al Guvernului pare să fie unanimă. Daniel Buda: “Nicolae Ciucă să nu fie lăsat fără mâna dreaptă, fără Secretariatul General al Guvernului. Nu putem să nu avem Ministerul Transporturilor sau Ministerul Dezvoltării”.

Emanuel Stan