11.7 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 16:27

Scandal la UMF „Carol Davila” – manipulare ilegală de cadavre, plagiat şi uzurpare de titlu

spot_img

Un scandal de plagiat zguduie una dintre cele mai mari instituţii academice din ţară

UMF_Carol_Davila

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti se pregătește „să-l premieze” pe Mugurel Constantin Rusu, conferențiar universitar, acuzat de manipulare ilegală de cadavre și plagiat, prin conferirea unui titlu didactic superior. Ministerul Educaţiei se spală pe mâini, iar conducerea UMF a ignorat sesizările.

Chiar dacă în şedinţa Consiliului Departamentului I, Facultatea de Medicină Dentară, din data de 19.05.2014, s-a hotărât desfiinţarea postului de profesor universitar, acesta a fost scos ulterior la concurs de conducerea Universităţii. Pe holurile UMF se zvonește că postul scos la concurs este scos pentru a putea fi ocupat de Mugurel Constantin Rusu. La Ministerul Educației și la sediul Universității de Medicină „Carol Davila” există mai multe sesizări în care se precizează că desfiinţarea postului a fost aprobată deoareace s-a renunţat la materia respectivă, „Anatomie clinică şi topologică”.

mugurel rusuÎn sesizările înaintate conducerii UMF și Ministerului Educatiei, Mugurel Constantin Rusu este acuzat că a plagiat peste 40 de scheme grafice ale unor autori străini. Fără a avea acordul autorilor, conf. univ. Mugurel Constatantin Rusu ar fi folosit graficele în lucrările sale, ştergând semnăturile autorului principal de pe imagini și însușindu-și-le. Mai mult, Rusu chiar menţionează în cărțile sale că graficele îi aparţin şi că alţi autori au nevoie de acordul său pentru a le folosi.

În documentele depuse la Ministerul Educației și la UMF este precizat că Mugurel Constantin Rusu a realizat studii pe mai multe cadavre neformolizate, chiar în cadrul Universităţii de Medicină. Acest lucru ar însemna o gravă încălcare a legii, deoarece la UMF „Carol Davila”, la Anatomie, nu se pot realiza studii decât pe cadavre formolizate. De asemenea, Mugurel Constantin Rusu mai susţine, în studiile sale că a efectuat studii pe organe umane – de exemplu limbă – chiar în momentul realizării biopsiei. Cadrul universitar nu este însă autorizat să realizeze acest lucru. Mai mult, nu au fost prezentate documentele conform cărora a existat un acord prin care organele de la cadavrele neformolizate să fie folosite ca obiecte de studiu. Atât către conducerea Universităţii de Medicină, cât şi către Ministerul Educaţiei au fost adresate sesizări legate de toate cele prezentate mai sus. Cu toate acestea, rectorul UMF, Ioanel Sinescu, a refuzat să ofere un răspuns în urma sesizărilor. De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei, prin directorul cabinetului pentru învăţământ superior, spune că situaţia trebuie rezolvată de Universitate, adică de cei reclamaţi.

Contactat de Sursa Zilei, Mugurel Constantin Rusu a refuzat să ne răspundă întrebării privind înscrierea la concurs.

Nu știu de ce v-ar putea interesa, în fine (…) puteți să-mi argumentați întrebarea? Dacă nu… nu sunt obligat să răspund (…) Domn’e.. acum cum să vă spun, știți cum este la noi, asta e fauna… toată lumea mănâncă rahat, adică orice este posibil, dar asta nu înseamnă că este și real

Mugurel Rusu
conferențiar universitar

Întrebat dacă el are cadrul legal pentru utilizarea de cadavre neformolizate în studii, conferențiarul universitar din cadrul UMF a precizat că „normal că există, hai să fim serioși, nu e nimic fundamentat din ce spuneți (…) dacă vad ceva în presă vă dau în judecată”, a încheiat Mugurel Constantin Rusu.