26.4 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 19:24
No menu items!

Scandal la Buzău. Candidatul partidului fondat de „Petrov”, acuzat de blaturi și combinații politice

spot_img

Dezvăluiri de senzație și scandaluri au apărut în aceste zile în viața politică buzoiană, protagoniști fiind politicieni cu state vechi, mai ales cu palmares în traseism.

Presa locală vuiește acum despre deputatul Adrian Mocanu, despre care se știe că este un veritabil traseist politic. Media buzoiană face dezvăluiri despre deputatul Adrian Mocanu, aflat pe primul loc al listei PMP Buzău pentru Camera Deputaților, la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Potrivit surselor citate, Adrian Mocanu este acuzat de întâlniri obscure cu adversari politici, de care se pare că-l leagă „afaceri” vechi. „Regele blaturilor din politica buzoiană”, cum este catalogat Mocanu, este acuzat că a încercat înțelegeri obscure chiar pe bani mulți. Numai că „blaturile” au cam picat, după cum susțin sursele locale. În astfel de condiții, Adrian Mocanu ar încerca acum tot felul de alianțe subterane, pentru că simte cum alegerile acestea nu vor mai trece PMP de pragul electoral.

Fiu de baron cu greutate

Adrian Mocanu a fost promovat în politică de tatăl său, Victor Mocanu, fost președinte de Consiliu Județean și senator PSD, trecut și pe la UNPR, condamnat pentru fraude financiare.

Familia Mocanu a reușit să controleze întreg județul Buzău. Între 2008 și 2012, Mocanu-tatăl, ca președinte al Consiliului Județean, soția sa, director general al Finanțelor, iar fiul, ca deputat. Presa nota în acea perioadă că afacerile din Buzău erau controlate îndeaproape de clanul Mocanu.

Două dintre cele mai controversate proiecte  derulate de Consiliul Județean Buzău, sub conducerea lui Victor Mocanu, care au generat  dosare penale, sunt:  “Maternitatea” și “Drumul Vinului”.

În primul dosar, ”Maternitatea”, Victor Mocanu a primit o codamnare, de 3 ani și jumătate cu suspendare. Este vorba despre un caz de prejudiciere a statului cu peste 10 milioane de euro. Procurorii DNA au descoperit că CJ-ul condus de Mocanu  a achiziționat echipament medical fără licitație de la o firmă clientelară. La acea vreme, Maternitatea Buzău nu a funcționat pentru că nu a primit aparatura necesară, deși se făcuseră investiții de milioane de euro.

Alt dosar în care apare numele lui Mocanu senior este cel  referitor la proiectul “Drumul vinului” din județul Buzău. Este vorba, se pare, de o licitație trucată, câștigată de un apropiat al lui Victor Mocanu prin firma Nikost, ginerele acestuia, Daniel Drăgan, primind lucrări prin subcontractare. Banii direcționați către familia Mocanu ar fi fost de circa 1,6 milioane de euro.

O altă afacere controversată a fost deszăpezirea județului Buzău în iarna 2009-2010, când mașinile de deszăpezire au fost închiriate de la compania Baum Construct SRL, unde era asociat Daniel Drăgan, același ginere al baronului Mocanu.

Viață privată palpitantă

În perioada 2002 – 2008, în timp ce era student, Adrian Mocanu a fost administrator al societății “Romanița 93” SRL, după care s-a înscris în PSD și imediat a candidat pentru un mandat de deputat în colegiul 2. A devenit cel mai tânăr parlamentar din România. În martie 2010 s-a înscris în partidul generalului Gabriel Oprea, UNPR. În luna iunie a aceluiași an, a fost exclus de Oprea, după ce a votat moțiunea depusă de PSD. El a revenit astfel la pesediști, dar, ulterior, și-a continuat pelerinajul politic în Parlament. O perioadă s-a implicat în PSRO, partidul lui Mircea Geoană, iar în 2016 a fost ales pe listele PMP. În 2018, Adrian Mocanu a votat în Parlament alături de PSD pentru modificările aduse Codului de Procedură Penală. PMP l-a exclus pentru acest fapt. A trecut la ALDE. În 2020, toată organizația județeană ALDE Buzău a fost înghițită de PMP, iar Adrian Mocanu a revenit din nou în partidul condus de Eugen Tomac, ca președinte al organizației județene a partidului.

Dacă nu s-a remarcat cu nimic niciodată în activitatea legislativă, a punctat în schimb în viața privată, plină de opulență. A devenit celebru la prima sa nuntă, cu Roberta Doloiu, fiica unui cunoscut om de afaceri buzoian. La evenimentul respectiv au participat peste 1.000 de persoane, iar Marian Vanghelie a descins, la Buzău, de la București, cu elicopterul. Potrivit presei, familia Mocanu a investit în luxoasa petrecere, peste 1 milion de euro, și a recuperat, ca dar de nuntă, doar vreo 500.000 de euro.

Un alt eveniment răsunător din viața sa a fost la începutul anului trecut, când a lovit o femeie ce traversa strada prin loc marcat. În loc să sune la Urgențe și să aștepte sosirea Poliției, deputatul PMP a ridicat victima de pe șosea, lucru absolut interzis în caz de accident, și a transportat-o la spital. Nici la spital Adrian Mocanu nu a îndrăznit să sune la Poliție. Ulterior, s-a stabilit că tot victima a fost vinovată, și aceasta și-a retras plângerea.