luni, 25 ianuarie 2021 - 3:20

Scandal în SUA, după ce Donald Trump a grațiat mai mulți apropiați implicați în afaceri penale

Italia anunță măsuri împotriva Pfizer și AstraZeneca din cauza întârzierilor la livrarea vaccinurilor

Italia va lua măsuri legale împotriva companiilor Pfizer şi AstraZeneca din cauza întârzierilor în livrarea de vaccinuri anti-Covid. Anunțul a fost făcut duminică de...

Redeschiderea școlilor, sub semnul întrebării. Personalul din grădinițe are prioritate la vaccinare

Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a vorbit, duminică seară, despre redeschiderea școlilor. El a explicat că decizia finală va fi luată, pe 2 februarie, împreună...

Se întorc ninsorile. Cod portocaliu de viscol până luni dimineață

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod portocaliu de viscol în zonele înalte din Carpații Meridionali.  Codul portocaliu de viscol intră în vigoare...

Anchetă epidemiologică extinsă în cazul focarului de la școala din Capitală. Încă 11 probe au fost recoltate

Direcția de Sănătate Publică București a anunțat, duminică, că a decis să extindă ancheta epidemiologică în cazul focarului de la Școala Gimnazială nr. 28,...

Președintele american Donald Trump a acordat miercuri grațiere fostului său șef de campanie Paul Manafort și fostului consilier Roger Stone, eliminând cele mai importante condamnări în cadrul anchetei electorale de lungă durată din Rusia, relatează Reuters.

Trump l-a grațiat și pe Charles Kushner, un dezvoltator imobiliar și tatăl ginerelui lui Trump, Jared Kushner.

Trump, profitând de un drept acordat de Constituție doar președintelui, a emis două grupuri de grațiere în tot atâtea zile și se anticipează mai multe pe măsură ce Trump se va confrunta cu sfârșitul președinției sale pe 20 ianuarie.

Anunțul a venit chiar după sosirea lui Trump în Palm Beach, Florida, pentru vacanța de iarnă, cu Jared Kushner la bordul Air Force One.

În total, Trump a grațiat 26 de persoane și a comutat parțial sau toate sentințele a încă trei persoane. O comutare elimină pedeapsa, dar menține condamnarea.

Un interes special pentru Trump a fost atacarea rezultatelor anchetei consilierului special al SUA Robert Mueller asupra amestecului rus în campania prezidențială din 2016, un caz pe care Trump l-a respins în mod repetat ca o vânătoare de vrăjitoare.

Reacționând la grațierile de miercuri, senatorul republican Ben Sasse, într-o declarație din șase cuvinte, a spus: „Acest lucru este putrezit până la miez”.

Pe lângă Manafort și Stone, Trump a grațiat alte două personalități majore din dosarul legat de influența Rusiei în alegerile americane, fostul consilier pentru securitate națională Michael Flynn și fostul consilier George Papadopoulos.

Procuratura din districtul Manhattan, care a încercat să-l judece pe Manafort în New York pentru fraude ipotecare și alte presupuse infracțiuni, a declarat că va continua să apeleze pentru cazul său, care a fost respins din motive de dublă incriminare.

“Această acțiune subliniază nevoia urgentă de a-l trage pe domnul Manafort la răspundere pentru crimele sale împotriva cetățenilor din New York, așa cum se pretinde în acuzarea noastră, și vom continua să urmărim căile noastre de atac”, a declarat Danny Frost, purtătorul de cuvânt al biroului.

Dosarul „Rusia”

Grațierea lui Manafort a scutit agentul republican de multă vreme în închisoare, pedeapsa pentru faptele sale fiind de 7 ani și jumătate. 

Manafort, în vârstă de 70 de ani, a fost printre primii din cercul interior al lui Trump care s-au confruntat cu acuzațiile aduse de Mueller ca parte a anchetei sale asupra ingerinței rusești în alegerile prezidențiale din 2016.

Manafort a lucrat la campania de la Casa Albă a lui Trump timp de cinci luni în 2016. În 2018, Trump l-a numit „bărbat curajos” pentru că nu a cooperat cu autoritățile federale.

Dovezile din dosarul „Rusia” au indicat că Trump intenționa să-l încurajeze pe Manafort „să nu coopereze cu guvernul”, potrivit raportului lui Mueller.

Într-o declarație transmisă de avocatul său, Manafort și-a exprimat aprecierea față de Trump.

“Domnul. Președinte, familia mea și eu vă mulțumesc cu umilință pentru grațierea Prezidențială pe care mi-ați acordat-o. Cuvintele nu pot transmite pe deplin cât de recunoscători suntem ”, a spus el.

RĂZBOIUL DIN POLIȚIA CAPITALEI. Șeful Poliției din Centrul Vechi: Au greșit să plătească! Dar care a fost temeiul legal al filajului?

Comisarul Cristian Ghica, șeful Secției de poliție din Centrul Vechi, susține că este o greșeală faptul că patru procurori și Radu Gavriș, adjunctul șefului...

Proteste la Guvern și Președinție, de Ziua Micii Uniri. Se cer salarii si pensii mai mari

Sindicalişti din diferite sectoare de activitate şi pensionari civili şi militari protestează, duminică, de Ziua Micii Uniri, faţă de deciziile luate de autorităţi în...

AstraZeneca reduce la mai puțin de jumătate livrările de vaccin către UE. Care vor fi consecințele pentru România

După ce Pfizer şi-a redus livrările de vaccin către UE săptămâna trecută, acum a venit rândul AstraZeneca. Compania farmaceutică a anunţat că nu va...

Bucureșteanul depistat cu noua tulpină de coronavirus a infectat încă 9 persoane. Focarul, la o școală din Capitală

Ministerul Sănătății a anunțat, sâmbătă seara, că 9 din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri...

Vaccinul anti-COVID are o singură contraindicație categorică. Ce spun specialiștii

Medicul Virgil Musta susține că vaccinul împotriva Covid-19 poate fi făcut de majoritatea persoanelor, dar serul nu este recomandat persoanelor cu reacţie alergică severă...