6.5 C
București
luni, 26 februarie 2024 - 9:12
No menu items!

Scandal în sistemul de sănătate: 20.000 de paciente cu boli mintale, violate și agresate sexual în spitalele unde se tratau

spot_img

O investigație The Independent și Sky News a scos la lumină amploarea abuzurilor și agresiunilor sexuale la care sunt supuși pacienții psihiatrici în sistemul de sănătate britanic.

O investigație realizată de jurnaliștii Rebecca Thomas de la The Independent și Rob Mulhern de la Sky News a dezvăluit amploarea abuzurilor și agresiunilor sexuale din cadrul sistemului psihiatric din Marea Britanie.

Scandal în sistemul de sănătate din Marea Britanie

Zeci de mii de agresiuni și incidente sexuale au fost raportate în spitalele de psihiatrie administrate de NHS (National Health Service – sistemul public de sănătate din Marea Britanie n.r.), în ceea ce se conturează a fi un “scandal național” privind abuzuri sexuale asupra pacienților din secțiile de îngrijire a sănătății mintale.

În ultimii cinci ani au fost făcute aproape 20.000 de raportări de incidente sexuale în mai mult de jumătate dintre furnizorii de servicii în domeniul sănătății mintale din NHS, potrivit datelor exclusive descoperite într-o investigație comună a The Independent și Sky News.

Descoperirile șocante, declanșate de povestea dramatică a unei femei care a reușit să evadeze după ce a fost victima unei agresiuni sexuale în unitatea medicală în care era internată, dezvăluită în podcastul Patient 11, arată că furnizorii de servicii medicale din cadrul NHS nu raportează majoritatea incidentelor la poliție și nu respectă standardele vitale menite să protejeze pacienții cei mai vulnerabili din Marea Britanie.

Pe parcursul celor 18 luni de investigație, mai mulți pacienți și familiile acestora au vorbit despre poveștile lor de agresiune sexuală și abuz în timp ce erau închiși în unitățile de îngrijire a sănătății mintale.

Rivkah Grant, în vârstă de 34 de ani, a fost abuzată sexual un membru al personalului NHS. Stephanie Tutty, în vârstă de 28 de ani, a făcut acuzații similare. Alexis Quinn, o fostă vedetă a înotului britanic, a afirmat că a fost agresată sexual de două ori – o dată când a fost forțată să doarmă într-o secție de bărbați și a doua oară într-o secție mixtă.

Dr. Lade Smith, președintele Colegiului Regal al Psihiatrilor, a calificat descoperirile drept “îngrozitoare”, în timp ce Wes Streeting, secretarul pentru sănătate al opoziției (shadow health secretary n.r.), a declarat că este un “semnal de alarmă” pentru guvern.

Peste 19.899 de incidente sexuale în trei ani de zile

  • Cel puțin 19.899 de incidente sexuale au fost raportate în peste 30 de trusturi NHS (companii furnizoare de servicii de sănătate, parte a NHS n.r.) între 2019 și noiembrie 2023 – inclusiv agresiuni ale personalului asupra pacienților și pacienți care au agresat alți pacienți;
  • Cifrele sugerează că doar 982 – mai puțin de 5% – dintre incidentele sexuale raportate la spitale au fost sesizate la poliție în aceeași perioadă;
  • 800 de acuzații de viol și agresiuni grave asupra femeilor;
  • Saloanele mixte, în ciuda faptului că au fost interzise în urmă cu un deceniu, sunt încă folosite în cadrul serviciilor de îngrijire a sănătății mintale NHS, cu peste 500 de rapoarte de agresiune sexuală din 2019;
  • Doar șase din 50 de spitale au putut dovedi că îndeplinesc standardele NHS menite să protejeze pacienții de violența sexuală;

Rivkah Grant a povestit cum a fost agresată de un membru al personalului NHS la Chase Farm Hospital din nordul Londrei în 2016. Personalul a ignorat-o inițial, a relatat ea. În noaptea următoare a fost obligată să doarmă în aceeași cameră, chiar dacă a fost depusă o plângere la trust și angajatul a fost suspendat.

Femeia spune că trauma ei s-a agravat când a fost mutată apoi într-o secție mixtă, ceea ce a făcut-o să-i fie frică să părăsească salonul din cauza pacienților de sex masculin de afară. “De atunci mă lupt cu trauma și mi-e frică să cer ajutor [de la serviciile de sănătate mintală]”, a spus ea. “Când mă simt rău, nu știu la cine să apelez. Ai impresia că, atunci când ești într-un spital, ar trebui să fii în siguranță. Am învățat că nu există siguranță în spitalele de psihiatrie.”

Agresorul ei a fost condamnat în iunie 2017, în urma unei anchete a poliției. North London Mental Health Partnership, care administrează în prezent Chase Farm Hospital, a declarat că regretă profund ceea ce i s-a întâmplat lui Rivkah Grant și a insistat că siguranța utilizatorilor săi este prioritatea lor principală.

Victima unui viol, abuzată sexual în spitalul în care încerca să-și trateze trauma

Într-un alt caz, Stephanie Tutty, mamă a doi copii, a relatat experiența traumatizantă prin care a trecut după ce a cerut ajutor de la serviciile de îngrijire a sănătății mintale din Essex, după ce a fost violată în tinerețe. În loc să primească tratament, ea susține că a fost supusă timp de cinci luni unui abuz sexual îngrozitor din partea unui membru al personalului.

Un an mai târziu, spune că a fost traumatizată din nou după ce a fost internată într-o altă unitate administrată de Essex, unde un agent de securitate i-a trimis mesaje text cu conținut sexual explicit. Ulterior, poliția a declarat că nu există suficiente dovezi pentru a intenta o acțiune penală în legătură cu presupusul abuz sexual.

Essex Partnership University NHS Foundation Trust, care se confruntă în prezent cu o anchetă publică privind 2.000 de decese ale pacienților, a refuzat să răspundă la întrebările adresate de The Independent. Ancheta publicației arată că cel puțin 500 de agresiuni și incidente sexuale au fost înregistrate în secțiile mixte sau în zonele comune mixte din cadrul trusturilor începând cu 2019.

Alexis Quinn, o fostă campioană la înot și profesoară, a fost internată la spitalul Littlebrook din Kent în 2013, după ce a căutat sprijin din partea serviciilor de sănătate mintală în urma morții fratelui ei. La câteva ore de la internare, ea susține că a fost agresată sexual de un pacient de sex masculin, după ce a fost plasată într-o secție rezervată exclusiv bărbaților.

Alexis Quinn a fugit imediat să anunțe personalul, care a încercat să o trimită înapoi în salon, unde rămăsese agresorul ei. Agitată și panicată, a fost imobilizată și apoi plasată în izolare. “Dau vina pe sistem pentru că m-a pus în acea situație, pentru că nu m-a protejat – aceasta este o problemă sistemică. Am crezut că sunt doar eu, dar nu sunt doar eu, ci mii de oameni”, a declarat Alexis Quinn.

În cele din urmă, trustul și-a cerut scuze. Cu toate acestea, în câteva luni a fost pusă din nou în pericol într-o secție mixtă, unde susține că a fost victima unei a doua agresiuni. Kent and Medway Partnership Trust, care administrează spitalul, a declarat că își prezintă în continuare “cele mai sincere scuze” pentru “comportamentul inacceptabil” pe care l-a avut în îngrijirea femeii și că acest caz a fost investigat pe deplin și că s-a acționat în consecință la momentul respectiv.

În cadrul investigației, cele două publicații au descoperit mii de acuzații de incidente sexuale, de la abuz și viol până la comportament sau limbaj sexual nepotrivit în peste 30 din cele 52 de trusturi de sănătate mintală din NHS începând din 2019. Este probabil ca amploarea scandalului să fie și mai mare, deoarece cifrele nu includ spitalele private în care sute de pacienți NHS sunt trimiși în fiecare an.

Pacienți care nu au supraviețuit abuzurilor

Printre acestea se numără Nima Cass Hunt, care a fost abuzată într-un spital al grupului Huntercombe când avea 16 ani. Agresorul ei, asistentul medical Marcus Daniell, a fost închis pentru 11 ani în 2020 pentru faptele sale. Nima Hunt a avertizat că serviciile de îngrijire a sănătății mintale cu personal insuficient nu reușesc să protejeze pacienții.

“Nimeni de la spital nu a văzut sau auzit semnele evidente”, a spus ea. “Există ceva teribil de greșit cu protocoalele care intenționează să mențină pacienții din spitalele de sănătate mintală în siguranță dacă pacienții sunt încă expuși la abuz sexual în ciuda semnelor evidente, a indicatorilor și chiar a dezvăluirilor”, a declarat ea.

Melanie Leahy a relatat că personalul din Essex nu a reușit să investigheze afirmațiile fiului ei Matthew privind violul comis asupra sa în timp ce era internat în 2012 – acesta a murit doar două zile mai târziu. “Mi se face rău”, a spus ea. “Cred că acest incident a dus la pierderea vieții lui. Cred că aceasta a fost picătura care a umplut paharul.”

Un raport în 2019 de către Ombudsmanul parlamentar și al serviciilor de sănătate a constatat că personalul nu a luat măsuri adecvate ca răspuns la acuzațiile sale. Trustul a declarat în răspuns că oferă condoleanțe pentru moartea lui Matthew.

Între timp, în 2014, Gaia Pope, care a fost victima unui viol în tinerețe, a raportat hărțuire sexuală în timp ce se afla într-o secție mixtă de sex la Spitalul Dorset NHS, dar personalul nu a emis nicio alertă.

Verișoara ei, Marinna Pope-Weidemann, a declarat: “Cred că eșecurile [de a aborda preocupările ei] au contribuit direct la moartea ei mai târziu în acel an. Nu au luat absolut nicio măsură și au externat-o 48 de ore mai târziu fără niciun fel de [sprijin]”.

Directorul executiv al Dorset Health Care, Matthew Bryant, a declarat că trustul recunoaște că ar fi trebuit să facă mai mult pentru a se asigura că Gaia se simțea în siguranță în îngrijirea sa și pentru a se asigura că ea a simțit că îngrijorările sale au fost luate în serios.

NHS England a declarat că agresiunea sexuală nu va fi tolerată și a precizat că a implementat mecanisme de raportare mai bune și cursuri de formare pentru personal, ca parte din noua sa Cartă de siguranță sexuală NHS.

Aceasta a declarat că toate trusturile vor trebui să numească un responsabil pentru violența domestică și agresiunea sexuală. Cu toate acestea, nu a precizat cum va monitoriza și va trage la răspundere trusturile care nu respectă noile sale orientări. Departamentul de Sănătate și Asistență Socială a declarat că organizațiile NHS au responsabilitatea de a proteja atât personalul, cât și pacienții.

D.Constantin