10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 5:31
No menu items!

Scandal în Parlament pe desființarea SIIJ. Proiectul lui Stelian Ion, combătut cu pancarte finanțate chiar de USR în campania electorală

spot_img

A fost scandal, miercuri, în plenul Camerei Deputaților pe tema desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Deputații au adoptat, însă, proiectul de lege cu 171 de voturi „pentru” și 136 „împotrivă”. Camera Deputaților este prima sesizată, urmând ca decizia să aparțină Senatului. 

Prezent la dezbateri, ministrul justiției, Stelian Ion, și-a susținut proiectul de lege privind desființarea SIIJ, aducând argumente de genul: „SIIJ este o rușine pentru Justiție. (…)SIIJ avea ocazia să arate ca ne-am înșelat când am decis înființarea ei. Au fost anchete targhetate. Nu avem rezultate, 6.000 de dosare sunt nesoluționate (…)SIIJ a avut cheltuieli mari, cu rezultate slabe”. 

Deputații puterii s-au contrazis apoi pe amendamentele propuse. Astfel, reprezentantul UDMR, deputatul Csoma Botond, a declarat că amendamentul privind avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor nu a aparţinut Uniunii, ci chiar ministrului justiţiei, Stelian Ion, iar UDMR l-a acceptat cu „inimă grea”. În replică Stelian Ion, a afirmat că nici el nu a propus un aviz din partea CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor și a ținut să precizeze că a avut de ales din mai multe „rele”, dar această situaţie va fi reglementată în pachetul de modificare a celor trei legi ale justiţiei, pe care îl va trimite joi la CSM.

Reprezentanții PSD i-au replicat ministrului justiției că vrea demolarea unei instituții susținută de cele mai importante asociații profesionale ale magistraților și i-au cerut să renunțe la „atitudinea de huidumă”. Mai mult, în semn de protest față de adoptatea proiectului de lege care nu a primit avizul pozitiv al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), deputatul Alfred Simonis a afișat în plenul Camerei Deputaților, o pancartă sponsorizată chiar de USR în campania electorală: „Numirea șefilor în justiție fără avizul CSM este o greșeală”. 

De departe cea mai vehementă atitudine împotriva adoptării proiectului a venit de la deputatul AUR, Dan Tănasă: „Vreți să desființați SIIJ pentru că a supărat-o pe regina Justiției, pe Kovesi care a violat legea”, a spus Tănasă în plen. 

Ulterior, acesta a încercat să înterupă declarațiile de presă susținute, la finalu dezbaterilor, de ministrul justiției Stelian Ion și de liderul USR-PLUS, Dan Barna. 

Cora Dumitrescu