3.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 6:24
No menu items!

Scandal în Italia – miniștrii sănătății din ultimii 7 ani, anchetați. OMS, acuzată de conspirație cu guvernul

spot_img

Organizația Mondială a Sănătății a fost acuzată că a conspirat cu ministerul italian al sănătății pentru a elimina un raport care dezvăluie gestionarea necorespunzătoare a țării la începutul pandemiei coronavirus – un raport destinat prevenirii viitoarelor decese în țările aflate sub curba pandemiei, dezvăluie The Guardian.

Italia a fost prima țară europeană care a fost cuprinsă de pandemie. Raportul, produs de omul de știință OMS Francesco Zambon și de 10 colegi din întreaga Europă, a fost finanțat de guvernul Kuweit cu scopul de a furniza informații țărilor care nu au fost încă afectate.

Numit „O provocare fără precedent: primul răspuns al Italiei la Covid-19”, documentul a fost publicat pe site-ul OMS pe 13 mai înainte de a fi dat jos a doua zi, după cum a raportat prima dată The Guardian în august. Raportul de 102 pagini spunea că planul pandemic al Italiei nu a fost actualizat din 2006 și că, din cauza nepregătirii, răspunsul inițial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic și creativ”. A fost nevoie de timp pentru ca îndrumările oficiale să devină disponibile, a adăugat raportul.

Documentul ar fi fost eliminat la cererea lui Ranieri Guerra, directorul general adjunct al OMS pentru inițiative strategice. Guerra a fost directorul general pentru sănătatea preventivă la ministerul italian al sănătății între 2014 și sfârșitul anului 2017 și, prin urmare, a fost responsabil pentru actualizarea planului de pandemie conform noilor orientări stabilite de OMS și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Guerra se numără printre oamenii de știință din grupul de lucru Covid-19 al guvernului italian.

Planul învechit este un element crucial în anchetele preliminare desfășurate de procurorii din Bergamo – provincia lombardă cea mai afectată în timpul primului val de pandemie – în eventualitatea neglijenței penale de către autorități. Decesele legate de Covid în Italia au depășit 60.000 duminică, cel mai mare număr din Europa continentală.

Anchetatorii folosesc, de asemenea, un raport întocmit după primul val de un general al armatei în retragere, Pier Paolo Lunelli, care a concluzionat că până la 10.000 de decese ar fi putut fi atribuite lipsei unor protocoale antipandemice suficiente.

Zambon, care are sediul la biroul OMS din Veneția, a fost convocat de trei ori pentru a vorbi cu procurorii, dar a fost împiedicat să facă acest lucru de către OMS, care a insistat că el și ceilalți 10 cercetători implicați în producerea raportului ar trebui să aibă imunitate în acnhetă. Numai Guerra a fost audiată de procurori la începutul lunii noiembrie, dar conținutul nu a fost dezvăluit.

După ce a fost emisă prima citație pentru Zambon și ceilalți cercetători, OMS a declarat că procurorii regionali trebuie să urmeze canalele diplomatice, făcându-și cererea prin intermediul ministerului de externe al Italiei.

Cea mai recentă citare a lui Zambon a fost pe 10 decembrie, dar din nou i s-a interzis accesul, în ciuda solicitării permisiunii.

„Când am primit prima citație, am raportat-o ​​biroului juridic al OMS și, la scurt timp, au răspuns spunând că nu pot merge, fiind protejat de imunitate, în ciuda faptului că am vrut să merg, deoarece aveam ceva de spus”, Zambon a spus The Guardian.

Zambon susține că Guerra l-a amenințat cu concedierea, cu excepția cazului în care modifică partea raportului referitoare la planul învechit. El a spus că, în ciuda faptului că a informat oficialii înalți ai OMS cu privire la amenințările și riscurile pe care le prezintă transparența și neutralitatea organizației, nu a fost efectuată nicio anchetă internă. La acea vreme, OMS nu a explicat de ce a fost eliminat raportul, dar a declarat într-o declarație săptămâna trecută că ar „conține inexactități și inconsecvențe”.

„Raportul nu a criticat guvernul italian, ci a evidențiat criticile cu care se confruntă în gestionarea pandemiei, pornind de la premisa vechiului plan de pandemie, care a fost doar„ reconfirmat ”și nu a fost actualizat în 2017”, a spus Zambon. „Echipa a verificat amănunțit acest lucru și a constatat că toate planurile care au venit după 2006 au fost doar copiate și lipite – nu a fost schimbat niciun cuvânt sau virgulă în text.”

Zambon susține că, cu o lună înainte de publicare, a trimis o descriere a constatărilor către Guerra, care a împărtășit-o cu ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza.

E-mailurile trimise în mai în Zambon de Guerra și Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa – care a scris și introducerea documentului eliminat – par să reflecte, de asemenea, un pact încheiat cu ministerul italian al sănătății pentru a ascunde  raportul. E-mailurile, văzute de The Guardian, au făcut parte dintr-un documentar recent al Report, un program de investigație de pe canalul de stat Rai.

Într-una din data de 13 mai, Guerra a scris: „Dacă chiar OMS critică fără un acord sensibilitatea politică a ministrului [sănătății] … nu cred că facem un mare serviciu țării”. Guerra îi spune apoi lui Zambon „să nu uităm” că „tocmai ne-au dat 10 milioane ca o contribuție voluntară pe baza încrederii și ca o recunoaștere a ceea ce am făcut până acum … după șase ani fără nimic”. E-mail-ul lui Kluge către Zambon din 15 mai începe: „Dar nu este o problemă cheie: relația mea cu ministrul care a fost foarte dezamăgit”.

Kluge încheie e-mailul spunând că îi va scrie ministrului [sănătății] pentru a înființa un grup de experți între OMS, ministerul italian al sănătății și institutul superior de sănătate pentru a revizui documentul. „Kuweitul este fericit, acum avem nevoie de MoH fericit …”

OMS a declarat într-o declarație prin e-mail către Guardian joi: „În prezent lucrăm cu guvernul italian pentru a clarifica problema”. Referindu-se la documentul eliminat, declarația a adăugat: „În timp ce acesta era offline, a fost luată o decizie de a folosi în schimb un nou mecanism creat în primele luni ale pandemiei, menit să ajute statele membre să efectueze revizuiri intra-acțiuni și să evalueze Covid-19 răspunsuri; urmați cele mai bune practici; preveni erorile; și actualizarea planurilor naționale de pregătire strategică și de răspuns. Prin urmare, documentul nu a fost republicat.

„Înțelegem că emiterea și eliminarea ulterioară a raportului au provocat confuzie și ne-am actualizat procedurile de publicare în consecință.”

Ministerul Sănătății din Italia a negat orice implicare: „Din câte știm, acesta nu este un document oficial al OMS și nu a fost trimis niciodată Ministerului Sănătății, care, prin urmare, nu a evaluat-o sau nu a comentat-o ​​niciodată. Orice informație referitoare la aceasta nu provine din surse instituționale”, a spus într-un comunicat. Speranza a declarat recent într-un interviu că OMS „ar trebui reformată și consolidată pentru a crește transparența”.

Joi seară, Guerra nu răspunsese la o cerere de comentarii.

Dacă procurorii din Bergamo constată că Italia nu a reușit să-și actualizeze planul de pandemie, atunci toți miniștrii sănătății și primii miniștri din 2013 riscă să fie judecați. Antonio Chiappani, procurorul șef, a declarat săptămâna aceasta pentru Corriere della Sera: „Italia nu era pregătită pentru Covid, a fost multă improvizație … trebuie să aflăm de ce sunt atât de multe victime în comparație cu alte părți”.

Zambon a declarat că informațiile conținute în raportul său ar fi putut ajuta la salvarea de vieți în țări care se aflau în spatele curbei pandemiei.

„Am scris cu disperare tuturor înalților oficiali, inclusiv directorului general, avertizând despre pericolul [blocării raportului]”, a spus el. „Publicarea lui avea un potențial de salvare a vieții, iar responsabilitatea și responsabilitatea OMS erau în joc, deoarece un conflict personal de interese era considerat mai important decât împărtășirea lecțiilor învățate din țara cea mai afectată în acel moment.”

Luigi Di Maio, ministrul de externe al Italiei, a trimis OMS semnal puternic săptămâna aceasta, când a spus că este „împotriva imunităților”. OMS a declarat în declarația sa că Guerra a vorbit cu procurorii „în calitatea sa privată”. Declarația a adăugat: „Personalul OMS (și ONU) sunt funcționari publici internaționali care desfășoară toate activitățile în mod imparțial și fără teama de retribuție sau așteptări de favoare. Pentru a-și păstra obiectivitatea și independența, OMS nu se implică în mod normal în probleme juridice la nivel național. ”

Zambonul nu a primit un refuz formal de la OMS care îl împiedica să vorbească cu procurorii pe 10 decembrie, dar a fost informat miercuri seară că OMS a scris ministerului de externe al Italiei, spunând: „Zambon și alți experți OMS menționați anterior au fost rugați să nu se prezintă la aceste audieri. ”

Zambon a declarat că este gata să colaboreze cu procurorii, care au intervievat până acum primul-ministru, Giuseppe Conte, și Speranza. El a adăugat că referirea la raportul „plin de inexactități” a fost defăimătoare și că a trecut prin toate etapele necesare verificărilor.

„Nu este vorba de consecințele pe care le-aș putea suferi”, a spus Zambon. „Fac asta pentru că cred cu tărie că lumea are nevoie de o OMS transparentă și independentă, care să se concentreze în cele din urmă asupra oamenilor.”