marți, 19 ianuarie 2021 - 5:28

Scandal diplomatic cu Iranul, după moartea unui magistrat acuzat de corupție, în București

Tulpina sud-africană nu produce mortalitate mai mare, dar e cu 50% mai contagioasă

Noua tulpină a coronavirusului identificată în Africa de Sud în octombrie, predominantă în prezent în ţara de pe continent cea mai afectată de pandemie,...

Excepții de CARANTINĂ pentru românii care se întorc în țară. DOCUMENT

Românii care revin în țară pentru evenimente tip naștere, căsătorie, deces și tratament medical ar putea primi o excepție de carantinare. Conform Hotărârii nr. 4...

România restricționează vaccinările anti-COVID

Autoritățile din România restricționează temporar numărul de noi vaccinuri anti-COVID la maximul 16.800/zi la nivel național, ca urmare a întârzierii livrării dozelor de către...

Medicamente anti-COVID pe care Gigi Becali voia să le aducă în țară, blocate la graniță. Care este motivul

Un transport de medicamente anti-COVID pe care Gigi Becali voia să îl aducă în România a fost blocat la frontieră. Medicamentele de proveniență rusească...

Oficiali iranieni acuză asasinarea unui fost cleric și judecător, în România, la mijlocul lunii iunie, dar și complicitatea statului român care nu comunică informații despre mersul anchetei de la București.

Potrivit declarațiilor lui Abas Mousavi, un oficial al Ministerului iranian de Externe, România nu a oferit informații cu privire la un judecător iranian fugar, care a murit în această țară pe data de 19 iunie, scrie publicația Al-Monitor, citată de Rador.

Într-o declarație făcută luni, 29 iunie, Mousavi a spus că “acest caz are numeroase neclarități. În momentul semnalării incidentului, am cerut guvernului român să dea dovadă de transparență și să ne pună la dispoziție informațiile necesare“. După care, Mousavi a continuat: “Din păcate, până în prezent, din partea guvernului român nu ne-a parvenit nimic“.

În cursul acestei luni, Gholamreza Mansouri, fost judecător al Curții Supreme din Iran, a căzut de la fereastra unui etaj. El era căutat în Iran pentru că ar fi primit mită în valoare de 500.000 de dolari. În momentul când Mansouri a părăsit Iranul, el a pretins că pleacă în Germania pentru un tratament medical. Nu se știe de ce a ajuns în România, dar el a susținut că se va întoarce în Iran.

Acuzațiile de luare de mită la adresa lui Mansouri se înscriu într-un caz de corupție de o amploare mai mare. Potrivit presei iraniene, având în vedere că în același proces s-ar fi înscris niște cazuri de corupție mult mai grave, el nu ar fi fost condamnat la prea mulți ani de închisoare.

Mousavi a adăugat că Ministerul de Externe al Iranului, ambasadorul Teheranului în România, Justiția iraniană și Interpolul urmăreasc acest caz, dar el a spus că, până acum, nu li s-au transmis decât informații pe care le-au putut citi și în presa românească.

Un articol apărut pe portalul Khabar online îl citează pe Hadi Shirzad, șeful poliției iraniene pentru probleme internaționale, care, pe data de 29 iunie, a declarat că deși Mansouri era căutat în Iran, iar guvernul român a fost informat în legătură cu această cerere, el nu a fost ținut într-un penitenciar din cauza epidemiei de coronavirus.

Potrivit declarațiilor lui Shirzad, Iranul a fost înștiințat pentru prima oară de moartea lui Mansouri de către poliția română, care, la început, a considerat că moartea sa a fost o sinucidere.

Shirzad a mai spus că poliția iraniană și cea română s-ar aflat în contact, iar oficialii români au spus că vor oferi mai multe informații. El a mai spus că Iranul a cerut și probele ADN ale lui Mansouri.

Mojtaba Zolnouri, un parlamentar conservator care este totodată și președinte al Comisiei pentru Securitate Națională și Politică Externă, a calificat moartea lui Mansouri drept un “asasinat“.

Potrivit unui articol apărut pe portalul radical Jahan News, Zolnouri a declarat: “Potrivit unor speculații, există o legătură între unele grupuri din țară și unele din afară. Este practic imposibil ca un judecător să fie asasinat, iar poliția unei țări să nu știe ce s-a întâmplat“.

Zolnouri a dat de înțeles că ar fi vorba despre o conspirație mai largă și a spus că asasinarea lui Mansouri a fost comisă pentru ca Iranul să pară suspect, astfel încât să i se poată aduce acuzații.

În timp ce Justiția iraniană și oficiali ai poliției caută răspunsuri cu privire la decesul lui Mansouri, oficiali ai Ministerului Iranian al Sănătății încă mai încearcă să facă față coronavirusului.

Într-un interviu transmis, luni, în direct de televiziunea iraniană, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Sima Sadat Lari, a declarat că, în ultimele 24 de ore, 162 de persoane muriseră din cauza virusului. Începând din luna aprilie, acesta este cel mai mare număr de decese înregistrate la nivelul unei singure zile.

Potrivit declarațiilor dnei Sadat Lari, în ultimele 24 de ore, în țară s-au înregistrat 2500 de cazuri noi. Ea a mai spus că există o crescândă “îngrijorare“ legată de numărul spitalizărilor în Teheran – un fenomen pe care ea l-a pus pe seama faptului că nu sunt respectate măsurile de protecție.

Premierul Florin Cîțu a lipsit de la ședința coaliției pe bugetul de stat, pentru că a avut “o întâlnire mai importantă”

Premierul Florin Cîțu a lipsit, luni, de la ședința coaliției de guvernare, la care s-a dezbătut și bugetul de stat pe 2021. La finalul ședinței,...

Cum arată plămânii unui bolnav de COVID – 19 față de cei ai unui fumător înrăit

O serie de imagini cu plămânii pacienților infectați cu coronavirus au fost date publicității de CBS News. Medicii fac comparație cu plămânii unor fumători...

Un alt lider de opinie mătură pe jos cu Orban: “Au fost eliminați membri PNL pentru a intra spuma traseistă”

Adriana Săftoiu, fost deputat PNL, spune că partidul a derapat grav de la principiile morale sub conducerea lui Ludovic Orban, un exemplu fiind importul...

Magistrații, către conducerea DNA: Asumați-vă abuzurile din trecut. DOCUMENT

Patru asociaţii ale magistraţilor, altele decât cele care obișuiesc să critice public activitatea din justiție, dar și deciziile politice referitoare la justiție, reacţionează dur...

Război total în PNL. Ludovic Orban, comparat cu PSD și Liviu Dragnea. Cine sunt “reformiștii” care vor să îl dea jos pe Orban

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a declarat, luni, la Digi24, că Ludovic Orban trebuie să-și dea demisia de la șefia partidului, pentru modul...