miercuri, 5 august 2020 - 22:50

Scandal diplomatic cu Iranul, după moartea unui magistrat acuzat de corupție, în București

Afirmație alarmantă a lui Donald Trump: Explozia de la Beirut a fost un atac!

Afirmația neobișnuită a lui Donald Trump potrivit căreia explozia masivă din Beirut a fost un atac cu bombă a reînviat teama despre potențial președintelui...

Roșu, galben și verde – scenariile după care se vor desfășura cursurile în învățământ, din 14 septembrie

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14 septembrie, iar majoritatea elevilor vor merge efectiv la...

Cum a dat poliția amenzi la priveghiul interlopului Emi Pian

Ținuți la poartă câteva ore, polițiștii și jandarmii au aplicat 30 de amenzi participanților la priveghi și familiei lui Emi Pian. Sute de persoane...

Vaccinul american contra Covid-19 va costa mai puțin de 40 USD

Moderna Inc a spus miercuri că au fost încheiate acorduri pentru cantități mici ale vaccinului său experimental la un preț cuprins între 32 și...

Oficiali iranieni acuză asasinarea unui fost cleric și judecător, în România, la mijlocul lunii iunie, dar și complicitatea statului român care nu comunică informații despre mersul anchetei de la București.

Potrivit declarațiilor lui Abas Mousavi, un oficial al Ministerului iranian de Externe, România nu a oferit informații cu privire la un judecător iranian fugar, care a murit în această țară pe data de 19 iunie, scrie publicația Al-Monitor, citată de Rador.

Într-o declarație făcută luni, 29 iunie, Mousavi a spus că “acest caz are numeroase neclarități. În momentul semnalării incidentului, am cerut guvernului român să dea dovadă de transparență și să ne pună la dispoziție informațiile necesare“. După care, Mousavi a continuat: “Din păcate, până în prezent, din partea guvernului român nu ne-a parvenit nimic“.

În cursul acestei luni, Gholamreza Mansouri, fost judecător al Curții Supreme din Iran, a căzut de la fereastra unui etaj. El era căutat în Iran pentru că ar fi primit mită în valoare de 500.000 de dolari. În momentul când Mansouri a părăsit Iranul, el a pretins că pleacă în Germania pentru un tratament medical. Nu se știe de ce a ajuns în România, dar el a susținut că se va întoarce în Iran.

Acuzațiile de luare de mită la adresa lui Mansouri se înscriu într-un caz de corupție de o amploare mai mare. Potrivit presei iraniene, având în vedere că în același proces s-ar fi înscris niște cazuri de corupție mult mai grave, el nu ar fi fost condamnat la prea mulți ani de închisoare.

Mousavi a adăugat că Ministerul de Externe al Iranului, ambasadorul Teheranului în România, Justiția iraniană și Interpolul urmăreasc acest caz, dar el a spus că, până acum, nu li s-au transmis decât informații pe care le-au putut citi și în presa românească.

Un articol apărut pe portalul Khabar online îl citează pe Hadi Shirzad, șeful poliției iraniene pentru probleme internaționale, care, pe data de 29 iunie, a declarat că deși Mansouri era căutat în Iran, iar guvernul român a fost informat în legătură cu această cerere, el nu a fost ținut într-un penitenciar din cauza epidemiei de coronavirus.

Potrivit declarațiilor lui Shirzad, Iranul a fost înștiințat pentru prima oară de moartea lui Mansouri de către poliția română, care, la început, a considerat că moartea sa a fost o sinucidere.

Shirzad a mai spus că poliția iraniană și cea română s-ar aflat în contact, iar oficialii români au spus că vor oferi mai multe informații. El a mai spus că Iranul a cerut și probele ADN ale lui Mansouri.

Mojtaba Zolnouri, un parlamentar conservator care este totodată și președinte al Comisiei pentru Securitate Națională și Politică Externă, a calificat moartea lui Mansouri drept un “asasinat“.

Potrivit unui articol apărut pe portalul radical Jahan News, Zolnouri a declarat: “Potrivit unor speculații, există o legătură între unele grupuri din țară și unele din afară. Este practic imposibil ca un judecător să fie asasinat, iar poliția unei țări să nu știe ce s-a întâmplat“.

Zolnouri a dat de înțeles că ar fi vorba despre o conspirație mai largă și a spus că asasinarea lui Mansouri a fost comisă pentru ca Iranul să pară suspect, astfel încât să i se poată aduce acuzații.

În timp ce Justiția iraniană și oficiali ai poliției caută răspunsuri cu privire la decesul lui Mansouri, oficiali ai Ministerului Iranian al Sănătății încă mai încearcă să facă față coronavirusului.

Într-un interviu transmis, luni, în direct de televiziunea iraniană, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Sima Sadat Lari, a declarat că, în ultimele 24 de ore, 162 de persoane muriseră din cauza virusului. Începând din luna aprilie, acesta este cel mai mare număr de decese înregistrate la nivelul unei singure zile.

Potrivit declarațiilor dnei Sadat Lari, în ultimele 24 de ore, în țară s-au înregistrat 2500 de cazuri noi. Ea a mai spus că există o crescândă “îngrijorare“ legată de numărul spitalizărilor în Teheran – un fenomen pe care ea l-a pus pe seama faptului că nu sunt respectate măsurile de protecție.

300.000 de oameni au rămas fără case în Beirut. Administrația portuară, plasată în arest la domiciliu

Uriașa explozie din portul Beirut a declanșat și o criză umanitară fără seamăn. Deflagrația a ucis peste 100 de persoane, a rănit peste 4.000,...

Comuna Gornet a câștigat în instanță, dar a fost învinsă de birocrație: Carantina se încheie la termen

Carantina instituită în satul prahovean Gornet la data de 22 iulie se va încheia la termen, miercuri la ora 22,00, informează Instituţia Prefectului Prahova....

E-mailuri frauduloase ce par a fi trimise de Poșta Română și BCR

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender avertizează asupra unei campanii de e-mail-uri frauduloase ce par a fi trimise din partea unor entităţi cunoscute,...

O adolescentă a plecat la mare cu 29 de prieteni, fără să aștepte rezultatul testului COVID-19

Fiica unor angajați ai Ambulanței Vaslui a plecat sâmbăta trecută cu trenul, cu un grup de 29 de prieteni la mare, să-și petreacă majoratul...

SUA: Comandament aerian pentru testarea unei rachete intercontinentale cu 3 focoase

SUA au anunţat că au testat marţi, cu succes, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, echipată cu trei focoase, a cărei lansare a...