3 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 1:03
No menu items!

Scădere istorică a numărului de morți în războiul din Siria, pe timpul pandemiei

spot_img

Numărul morţilor în conflictul armat din Siria a scăzut în luna martie la un minim de când a început conflictul în anul 2011, în contextul armistiţiului din provincia Idlib, a anunţat marţi ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, citat de agenţia EFE și preluat de stiripesurse.ro

Siria a înregistrat în martie 508 decese în urma incidentelor armate, dintre care 103 în rândul civililor, aproximativ jumătate dintre aceştia din urmă fiind ucişi în bombardamente forţelor guvernamentale siriene şi rusești. 

ONG-ul a semnalat că printre trupele combatante s-au înregistrat în martie 94 de victime în rândul celor loiale preşedintelui Bashar al-Assad şi 114 în rândul diferitelor grupări şi facţiuni islamiste.

Au fost de asemenea ucişi în Siria 11 soldaţi turci, Ankara susţinând grupări rebele, 36 de combatanţi şiiţi care au luptat de partea Damascului şi 93 de luptători jihadişti care nu sunt sirieni şi proveneau din rândurile Statului Islamic sau Frontului al-Nusra, fostul nume al ramurii siriene a grupării Al-Qaida.

În luna martie aviaţia rusă a efectuat 391 de bombardamente, iar forţele siriene 266.

Rusia şi Turcia au convenit pe 5 martie la Moscova o nouă încetare a ostilităţilor în Idlib, ultimul bastion al opoziţiei în Siria, pentru a opri escaladarea tensiunilor după ce peste 30 de soldaţi turci au fost ucişi într-un atac al trupelor siriene. Rusia şi Turcia au stabilit de asemenea un ”coridor de securitate” şi patrularea în comun de-al lungul autostrăzii M4, care uneşte Alep de Latakia.