19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 15:13
No menu items!

Satelitul GOCE s-a DEZINTEGRAT în atmosfera terestră. Unele fragmente ar fi căzut în Oceanul Pacific

spot_img

goce

Satelitul european GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer), cu o greutate de peste o tonă, s-a dezintegrat în straturile superioare ale atmosferei terestre, precizează luni Agenția Spațială Europeană (ESA), citată de RIA Novosti.

”Satelitul a intrat în atmosfera Pământului undeva deasupra teritoriului dintre Siberia, partea de vest a Oceanului Pacific, partea de est a Oceanului Indian și Antarctica”, a declarat Heiner Klinkrad, directorul Departamentului de monitorizare a deșeurilor spațiale din cadrul ESA, adăugând că anual în atmosfera terestră intră circa 100-150 de tone de deșeuri spațiale.

Ultimul contact cu satelitul, care în acel moment se afla la o altitudine de mai puțin 120 km, a fost stabilit în noaptea de duminică spre luni, când stația de comunicare spațială cu Antarctica a primit date telemetrice de la acesta. Temperatura computerului său principal se ridicase în jurul valorii de 80 de grade Celsius, iar cea a bateriilor la 84 de grade,  după care, conform ESA, s-a pierdut orice contact cu satelitul.

Agenția Spațială Europeană nu indică locul exact unde este posibil să fi căzut fragmente de satelit, nedispunând de informații care să arate că resturi din aparat ar fi cauzat daune.

Armata americană, care a urmărit în ultimele zile traseul satelitului european, estimează că fragmente din acesta ar fi căzut în Oceanul Pacific, la aproximativ 400 km sud de Insulele Falkland (Malvine).

C.A.