0.2 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 6:19
No menu items!

Satelitul GOCE, rămas fără carburant, se va prăbuşi pe Terra

spot_img

satelit

Satelitul european GOCE, lansat în 2009 pentru a cartografia variaţiile înregistrate de gravitaţia terestră şi rămas fără carburant, va pătrunde în atmosfera terestră cel mai probabil duminică sau luni, a precizat Rune Floberghagen, coordonatorul misiunii.

 Epuizarea rezervelor de carburant s-a produs pe 21 octombrie, în jurul orei 03.20 GMT, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) anunţând atunci într-un comunicat “încheierea misiunii” satelitului, informează CNN.

 Conform ESA, cea mai mare parte din corpul satelitului, care are o lungime de 5,3 metri şi o greutate de peste o tonă, se va dezintegra la intrarea în atmosferă, însă este posibil ca mai multe resturi “de mici dimensiuni” să ajungă la suprafaţa Terrei.

Momentul exact când fragmentele satelitului vor cădea pe pământ nu este cunsocut, a adăugat ESA, întrucât satelitul nu va mai fi controlat în acele momente de operatorii săi, dar cel mai probabil bucăţile de satelit se vor prăbuşi în ocean sau în zone nepopulate.

Zona care ar putea fi afectată va fi totuşi cunoscută cu o precizie mai mare pe măsură ce se apropie momentul intrării în atmosferă.

 Misiunea satelitului trebuia să dureze iniţial 20 de luni, dar ESA a decis să o prelungească până la finalul anului 2012, deoarece consumul de carburant era considerabil mai puţin important decât se prevedea.

GOCE a fost construit înainte de intrarea în vigoare, în 2008, a unui acord internaţional care i-a constrâns pe constructorii de sateliţi ştiinţifici să îi echipeze cu un sistem de propulsie care să îi facă să se prăbuşească în mare, departe de zonele locuite, la încheierea misiunilor lor.

 

C.A.