18.9 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024 - 23:18
No menu items!

Șase șampoane cunoscute, folosite frecvent de români, pe lista produselor periculoase pentru corpul uman

spot_img

InfoCons, sistemul european de alertă, a emis mai multe alerte privind o serie de șampoane cunoscute care sunt periculoase pentru sănătatea umană.

Joi, 19 septembrie 2024, InfoCons, sistemul european de alertă, a emis o atenționare privind o serie de șampoane periculoase ale unor producători cunoscuți, care se află și pe piața din România.

Foarte mulți români s-au obișnuit să verifice etichetele produselor alimentare de pe rafturile magazinelor. Autoritățile ne amintesc că este foarte important să facem același lucru și când cumpărăm produse cosmetice de îngrijire corporală.

În prezent, nu mai este niciun secret faptul că pe rafturile magazinelor se află mii de produse care conțin substanțe chimice. Din păcate, acestea sunt avizate pentru consum. Ni se spune că ele nu produc daune majore decât dacă sunt folosite în cantități mari.

Joi, cei de la InfoCons au emis mai multe alerte privind o serie de șampoane ale unor producători cunoscuți care sunt periculoase pentru sănătatea umană. Aceste produse prezente pe piața din UE, inclusiv în România, au un grad de risc direct pentru fiecare dintre noi.

Șampoanele identificate de sistemul european de alertă pot fi găsite pe teritoriul Uniunii Europene. Le cumpărăm frecvent direct din magazine sau de pe platforme electronice de vânzare.

Este vorba despre șamponul Schwarzkopf (Hair Repair capelli appesantiti), șamponul Palmolive (Shampoo con perla e mandola), șamponul Clear (250 ml), promovat ca anti-pierderea părului, destinat bărbaților, șamponul Pantene (Nature fusion lisci vitality), șamponul Elvive by L’Oreal Paris (promovat ca anti-mătreață, 50 ml) și șamponul Kelemata (Shampoo delicato-250ml).

”ATENȚIE: toate produsele identificate în sistemul European de alertă au un grad de risc direct pentru fiecare dintre noi , iar produsele pot fi găsite pe teritoriul Uniunii Europene , direct în magazine sau pe platforme electronice de vânzare sau site-uri de prezentare”, ne atenționează cei de la InfoCons.

Ce substanțe chimice conține aceste șampoane

Conform celor de la InfoCons, care au analizat lista ingredientelor, toate șampoanele de mai sus conțin 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), care este interzisă în produsele cosmetice. BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate dăuna sănătății fătului și poate provoca sensibilizarea pielii.

De notat că BMHCA, cunoscută și sub denumirea de Lyral, este interzisă în produsele cosmetice în Uniunea Europeană. Încă din 2021, Lyral a fost interzisă din cauza potențialului său alergenic.

În unele cazuri, ingredientele pe care le conțin aceste șampoane sunt absorbite rapid de piele și transmise în sânge. Tocmai de aceea, este important să analizăm mereu ce conțin produsele cosmetice pe care le folosim și sursele lor de proveniență.

D.Constantin