-2.3 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 21:58
No menu items!

Sarkozy a fost reținut în cazul finanțărilor primite de la Al-Gaddafi

spot_img

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost reţinut marţi în dosarul ilegalităţilor privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007. Sarkozy este la un sediu al poliţiei judiciare, în Nanterre, la nord-vest de Paris, potrivit presei franceze. Legislația franceză permite reținerea pentru 48 de ore.

Sarkozy este vizat din 2013 de o anchetă cu privire la acuzaţii referitoare la o finanţare din Libia, din partea fostului dictator libian Muammar Al-Gaddafi, a campaniei sale pentru scrutinul prezidenţial din 2007, în urma căruia a devenit preşedinte.

Sarkozy, care a fost președinte între 2007 și 2012, susține că acuzațiile potrivit cărora a fost finanțat de Gaddafi și de fiul acestuia Saif al-Islam sunt parte a unei strategii de răzbunare din partea familiei Gaddafi, supărată pe rolul jucat de Franța în intervenția militară din 2011, care a dus la îndepărtarea regimului de la Tripoli.

Legăturile dintre Sarkozy și Gaddafi au ieșit în prim-plan în 2016, când omul de afaceri Ziad Takieddine a declarat că a transportat 5 milioane de euro din partea liderului libian în genți argintii, pentru a finanța campania lui Sarkozy.