20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 1:09
No menu items!

Șapte ani până la normalitate, predicția Bloomberg bazată pe o analiză computerizată a ratelor de vaccinare

spot_img

Bloomberg a construit cea mai mare bază de date privid vaccinarea Covid-19, cu peste 119 milioane de doze administrate în întreaga lume. Oficialii științifici americani, precum Anthony Fauci, au sugerat că va fi nevoie de o acoperire de 70% până la 85% a populației pentru ca lucrurile să revină la normal. Bloomberg’s Vaccine Tracker arată că unele țări fac progrese mult mai rapide decât altele, folosind o acoperire de 75% cu un vaccin cu două doze ca țintă, scrie Bloomberg.

Israelul, țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, se îndreaptă spre o acoperire de 75% în doar două luni. SUA vor ajunge acolo la timp pentru a intra în Anul Nou 2022 (deși Dakota de Nord ar putea ajunge acolo cu șase luni mai devreme decât Texas). Odată cu vaccinările care au loc mai rapid în țările occidentale mai bogate decât restul globului, va dura întreaga lume șapte ani în ritmul actual.

Calculatorul Bloomberg oferă o imagine în timp, concepută pentru a pune în perspectivă ratele de vaccinare de astăzi. Folosește cea mai recentă medie continuă de vaccinări, ceea ce înseamnă că odată cu creșterea numărului de vaccinări, timpul necesar pentru a atinge pragul de 75% va scădea. 

Calculele vor fi volatile, mai ales în primele zile ale lansării, iar cifrele pot fi distorsionate de întreruperi temporare.

De exemplu, data-țintă a New York-ului a fost îndepărtată pe scurt la 17 luni în această săptămână după ce un viscol de iarnă i-a împiedicat pe mulți să se vaccineze  (acum a revenit la 13 luni). La fel, rata de vaccinare a Canadei a scăzut la jumătate în ultimele săptămâni, în urma rapoartelor privind transporturile de vaccinuri întârziate. Pe baza celei mai recente rate de vaccinare din Canada, ar dura mai mult de 10 ani pentru a ajunge la o acoperire de 75%. Acest lucru ar putea servi ca un apel de trezire pentru politicienii canadieni și oficialii din domeniul sănătății, dar nu înseamnă că țara este sortită unui deceniu de distanțare socială. Canada are contracte pentru a cumpăra mai multe doze de vaccin pe persoană decât orice altă țară, iar ratele sale de vaccinare sunt de așteptat să crească.

SURSA: Bloomberg