3.1 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 20:09
No menu items!

Săptămâna protestelor a început la Cotroceni

spot_img

Peste 300 de sindicaliști afiliați Blocului Național Sindical (BNS) protestează, luni, în fața Palatului Cotroceni, nemulțumiți de legislația muncii (negocieri colective, dialog social, Codul Muncii, sindicate).

Acțiunea de protest constă în pichetarea Palatului Cotroceni, sediul Președinției, între orele 11.00 și 14.00. De la ora 12.00, o delegație a sindicaliștilor a fost primită de consilieri ai președintelui Klaus Iohannis.

Pe 24 mai, liderii Blocului Național Sindical au anunțat că vor începe mai multe acțiuni de protest în perioada următoare, la Palatul Cotroceni, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă.

Seria protestelor a fost deschisă pe 25 mai de sindicatele din industria de apărare, care au pichetat între orele 11.00 și 14.00 sediul Președinției, împreună cu organizațiile sindicale din sector afiliate la Cartel Alfa.

Și sindicaliştii din Educaţie au anunțat că vor deschide seria protestelor, miercuri, pe 1 iunie, în Capitală, după ce negocierile privind salarizarea au eşuat.

Sindicaliştii din învăţământ s-au întâlnit, luni, cu reprezentanţii Ministerului Muncii, pentru o nouă rundă de negocieri privind salarizarea. Potrivit liderului Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, propunerea Guvernului a fost pentru o corecţie de 5% în grila de salarizare, ceea ce ar însemna creşteri doar pentru o parte a cadrelor didactice.

“Negocierile au durat 30 de minute. Am propus o creştere salarială de 10% de la 1 ianuarie 2017 sau de 5% de la 1 august 2016 şi de încă 5% de la 1 ianuarie 2017. Propunerea Guvernului a fost pentru o corecţie de 5%. Acesta este lucrul care ne-a nemulţumit”, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu, citat de Mediafax.

Miercuri va avea loc în Capitală un marş al cadrelor didactice, la care se vor alătura elevi şi părinţi. La protest sunt așteptați 15.000 de oameni.

“Vom comunica rezultatul negocierilor în teritoriu. Cel mai probabil, oamenii nu vor fi mulţumiţi şi în proporţie de 99% marşul de protest va avea loc”, a mai spus, luni, liderul FSLI, Simion Hăncescu.

“Toate unităţile din ţară sunt pregătite să vină la Bucureşti pentru marşul de protest”, a adăugat şi Anton Hadăr, liderul Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater.

Sindicaliştii susţin că acţiunile de protest ar putea fi suspendate dacă Guvernul găseşte o soluţie acceptabilă.

R.D.