14.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 5:38

Săptămână crucială pentru politica românească. Patru formule pentru Palatul Victoria

spot_img

Săptămâna viitoare va fi crucială pentru formula de guvernare. ALDE va stabili dacă rămâne la guvernare sau intră în opoziție, relatează stiripesurse.ro.

PSD se reunește luni să stabilească pașii de urmat dacă ALDE iese de la guvernare, iar variantele de lucru sunt:

1. Continuă actualul Guvernul PSD-ALDE. ALDE cere intrarea Pro România la guvernare și PSD să renunțe la candidatul la prezidențiale, plus guvern restructurat în care PSD să aibă 10 ministere, iar ALDE și Pro Romania câte 4 ministere. ALDE mai cere ca PSD să renunțe la Dezvoltare/Transporturi și la Educație/Sănătate.

2. Guvern minoritar PSD. ALDE iese de la guvernare și face alianță cu Pro România. Premierul Viorica Dăncilă cere votul Parlamentului pentru un Guvern restructurat, cu miniștri exclusiv din PSD. Noua echipă de miniștri va trece cu voturi ALDE-Pro România, în lipsa unei alternative. Ponta și Tăriceanu vor spune că nu pot susține un cabinet Ludovic Orban, iar PNL nu va renunța la candidatul de premier spunând că e principala forță politică a momentului. Este o variantă cotată cu șanse mari în PSD.

3. Guvern PSD – ALDE – Pro Romania / Guvern PSD – Pro Romania. Pro România ar intra la guvernare cu PSD dacă primește premierul și dacă PSD este dispus să își schimbe candidatul la prezidențiale.

4. PSD iese de la guvernare. Vine un Guvern provizoriu de “uniune națională”.