10.5 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 12:00

Șansă pentru tinerii fermieri. 50.000 de euro nerambursabili pentru a dezvolta o afacere acasă

spot_img

Tinerii care au lucrat în fermele în străinătate au șansa de a deveni fermieri de succes în România. Statul român oferă 50.000 de euro, bani nerambursabili, pentru a dezvolta o afacere în agricultură, acasă. Primele contracte au fost deja semnate.

Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare a tinerilor fermieri din diaspora este deschisă până pe 5 iulie.

În total sunt disponibile 20 de milioane de euro, iar banii sunt acordați în două tranșe: 75% din sumă la semnarea contractului de finanțare, iar diferența de 25% după implementarea planului de afaceri.

Pot beneficia de acest sprijin persoanele până la 41 de ani la data depunerii proiectului, care au lucrat în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară sau care au absolvit studii în aceste domenii.

Tineri fermeri 2021: Cine poate beneficia de fonduri nerambursabile

  • Tânărul fermier – persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.
  • Persoana juridică cu mai mulţi acţionari unde un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

Pentru a primi finanțări tinerii trebuie să dețină o exploatație agricolă și să își stabilească domiciliul în localitatea în care este înregistrată exploatația.