8 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 22:49
No menu items!

Sancţiuni pentru falşii taximetrişti. Ce amenzi riscă

spot_img

Proiectul care modifică legislația în vigoare a fost adoptat miercuri de Senat

taxi

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, un proiect de lege care prevede că persoanele fizice sau juridice care fac ilegal transport public de persoane vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.

Proiectul de act normativ completează legislația în vigoare (Legea 38/2003), care face referire la doar la faptul că “transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se pot executa numai de transportatori autorizaţi”. Legea nu prevede însă și sancţiuni clare pentru cei care o încalcă.

Proiectul adoptat miercuri de Senat a fost inițiat de Guvern care arată, în expunerea de motive, că, în ultima perioadă, se constată existenţa unor practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local cât şi transportul judeţean de persoane. Potrivit Executivului, aceste practici ilicite determină efecte negative asupra bugetului de stat  – prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate -, asupra siguranţei circulaţiei, dar și a asupra mediului concurențial de pe piața de transport public.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de act normativ trebuie adoptat și de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și apoi promulgat de președintele României.

Andreea Brînzei