22 C
București
duminică, 14 august 2022 - 16:05
No menu items!

Salvamontiști români pregătiți de specialiști francezi pentru a interveni în cazul unor avalanșe

spot_img

Peste 50 de salvamontiști din 12 județe au participat în ultima săptămână, în masivul Făgăraș, la cursurile de intervenție în caz de avalanșă susținute de specialiști din departamentul francez Savoia, a anunțat, luni, șeful Serviciului Public Județean Salvamont (SPJS) Argeș, Ion Sănduloiu.

Evenimentul, desfășurat la Refugiul Salvamont Cota 2000 între 17 și 24 ianuarie, a fost organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, în colaborare cu serviciul departamental pentru situații de urgență din Savoia.

„Din partea serviciilor publice salvamont din România au participat 54 de salvatori montani și șapte echipaje canine din 12 județe cu relief montan, această acțiune de specializare fiind cea mai ampla organizată în țara noastră, în plus având avantajul suportului specialiștilor din Franța, țară cu foarte multă experiență în intervenția la avalanșă și cu mare tradiție în salvarea montană în Europa”, se precizează într-un comunicat transmis de șeful SPJS Argeș.

Cursurile practice și teoretice au fost susținute de locotenentul Jeanlou Eberhart (consilier tehnic) și plutonierul Jordy Mege (responsabilul cu pregătirea unităților canine de salvare și intervenție în avalanșe), ambii de la Serviciul de salvare montană din Savoia.

„Exercițiul complex din ultima zi a cursului a avut loc la o temperatura de—17 grade și viscol cu intensificări de 40-50 de kilometri pe oră, ceea ce a pus la încercare nu numai pregătirea tehnica, ci și capacitatea de a rezista și lucra în astfel de condiții”, se mai arată în comunicat.