Salariile bugetarilor, creştere dublă în decembrie 2015, faţă de cele din sectorul privat

Vosganian: TVA și contribuțiile trebuie obligatoriu redimensionate până în 2016

Veniturile angajaţilor la stat au crescut cu 24,7% în decembrie 2015, faţă de 10,7%, cele din sectorul privat.

Decizia guvernului de mărire a salariilor bugetarilor cu 10% (excepţie cei din sănătate şi educaţie, care au beneficiat anterior), au dus la majorări de peste 24 de procente, conform unui studiu dat publicităţii de ING Bank.

Cele mai mari creșteri au fost sesizate în sectorul serviciilor, respectiv 14,3%, ceea ce reflectă o cerere domestică puternică, apreciază analiștii băncii. Iar cele mai mici majorări au fost cele din sectorul industrial, adică 6.1%. Aceasta indică existența constrângerilor de competitivitate în acest sector. Analiștii băncii notează că majorările salariale nu sunt un semn bun pentru competitivitatea pe termen lung a țării noastre, dacă acestea nu sunt acompaniate cu reforme structurale în arii relevante precum educația sau infrastructura, ce ar putea impulsiona productivitatea.

Analiștii se așteaptă ca tendințele de creștere a salariilor în sectorul public să se mențină în acest an, însă avertizează că decalajele dintre productivitate și salarii vor pune presiune pe inflație, în sensul creșterii acesteia.

Al. Maghiar

NICIUN COMENTARIU