5.3 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 19:08
No menu items!

Salariile angajaţilor Inspectoratelor Teritoriale de Muncă sunt în pericol. Ministrul Muncii caută soluţii

spot_img

Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă nu mai au fonduri pentru plata salariilor aferente lunii noiembrie. Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în cadrul şedinţei de Guvern de vineri.

Situaţia ar fi fost creată de plata restanţelor rezultate din litigii între angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă şi instituţii. Ministrul Muncii a mai spus că situaţia nu i-a fost adusă la cunoştinţă la timp motiv pentru care Alexandru a propus premierului Orban în şedinţa de Guvern măsuri administrative pentru şefii ITM care au luat asemenea decizii fără să informeze.

Totodată, ministrul Muncii a asigurat că va căuta soluţii în aşa fel încât angajaţii să nu sufere.

“Printr-o adresă a inspectorului şef de la Inspecţia Muncii mi s-a adus la cunoştinţă că nu mai sunt fonduri în bugetul Inspecţiei Muncii, respectiv al inspectoratelor teritoriale de muncă, pentru salariile aferente lunii noiembrie. La solicitarea mea de a-mi explica cum s-a ajuns la această situaţie, în condiţiile în care la rectificarea bugetară am solicitat atât Ministerului Muncii cât şi instituţiilor din coordonare să-mi comunice eventuale necesităţi în vederea prezentării lor în Guvern, nu am primit nicio asemenea solicitare de la Inspecţia Muncii, respectiv de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi cu toate acestea în explicaţia pe care mi-au oferit-o la solicitarea mea înţeleg că dintr-o dată decizia acestei instituţii a fost să plătească datorii restante rezultând din litigii între angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă şi instituţii, vechi de peste doi ani, lăsând astfel bugetele instituţiilor fără resursele necesare pentru plata salariilor.”
“Dorinţa mea este ca angajaţii să nu sufere şi să propun câteva măsuri administrative cu privire la şefii ITM care au luat asemenea decizii fără să mă informeze (…) Nu în ultimul rând, voi propune o măsură cu privire la inspectorul şef al Inspecţiei Muncii, cel care avea prima datorie să-mi aducă la cunoştinţă eventuale probleme în structura bugetului acestei instituţii”, a spus ministrul Muncii Violeta Alexandru.