4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 3:47
No menu items!

S.O. Vîntu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare în dosarul FNI

spot_img

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv, marți, de Curtea de Apel București, la opt ani închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul prăbușirii FNI.

Decizia judecătorilor Curții de Apel București a fost luată prin admiterea apelului declarat de procurori mărindu-i pedeapsa omului de afaceri de la șase ani și patru luni, cât dispusese Tribunalul București, în februarie 2015, la opt ani de închisoare. În același timp, instanța a dispus achitarea lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru infracțiunea de delapidare.

Prin decizia de marți, judecătorii CAB a dispus confiscarea specială de la Vîntu a sumelor de 13.740.363 lei (5.529.321 dolari) și 7.289.406 dolari, în echivalentul în lei la cursul BNR, fiind menținut sechestrul asigurător până la concurența acestor sume.

În prezent, Sorin Ovidiu Vîntu se află în închisoare, unde execută o pedeapsă de șase ani și două luni, primită într-un alt dosar legat de falimentarea companiei Petromservice.

Pe 24 septembrie 2012, Vîntu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și instigare la delapidare în dosarul prăbușirii Fondul Național de Investiții (FNI).

Acest dosar a avut ca fundament de plecare cercetările efectuate de organele judiciare în dosarele penale referitoare la devalizarea Fondul Național de Investiții, Banca Agricolă (BA), Banca de Investiții și Dezvoltare (BID) și Banca Română de Scont (BRS).

Andrei Tudor