28.9 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 20:06
No menu items!

S-au terminat problemele din Justiție! Judecătorul Andreea Chiș ar vrea ca magistrații să aibă „un an sabatic” și să facă sport

spot_img

Judecătorul Curții de Apel Cluj, Andreea Chil, membru CSM, le-a propus colegilor din Consiliu ca magistrații care sunt foarte încărcați de numărul mare de dosare să poată participa la competiții sportive și, eventual, să aibă un an sabatic, dar plătit, pentru a se destinde.

Andreea Chiș și-a justificat propunerile pentru că procurorii și judecătorii ies la pensie în număr mare în ultima vreme. Pentru a opri acest val, judecătoarea crede că magistrații s-ar putea destinde mai mult, pentru că au ajuns „să nu mai aibă viață personală”.

„Vorbim despre judecători care muncesc foarte mult, au foarte puțin timp liber, dar noi am dispus și de timpul lor liber. Noi am limitat foarte mult viața lor personală. Sunt colegi care m-au sunat și mi-au spus că de ani de zile practică sport și vor să participe la diverse competiții sportive. Noi am dat o hotărâre prin care nu le mai permitem să participe la competiții sportive”, a afirmat judecătoarea Chiș, în ședința de joi a Secției pentru judecători a CSM.

Președintele interimar al CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, i-a atras atenția că nimeni nu interzice magistraților să facă sport.

„Nu le-am interzis să participe. Am stabilit că este interzis să participe doar dacă sunt premii materiale. A anunța că nu au colegii voie să facă sport este factual eronat”, a precizat Mateescu.

Andrea Chiș a continuat însă, spunând că magistrații ies pe bandă la pensie pentru că le este gteamă că și-ar putea pierde acest drept în urma unor acțiuni disciplinare, ale Inspecției Jusdiciare din CSM sau a Secției Speciale de Investigare, SIIJ.

„Nu mai vorbesc, repet, de această Sabie a lui Damocles care este răspunderea disciplinară care poate să ducă fie la reducerea salariului dacă sunt retrogradați, implicit a pensiei, fie chiar la excludere și se tem de asta. Nu avem suficientă predictibilitate nici din partea Inspecției, nici din partea noastră. Cred că trebuie să vedem ce putem face noi. Hai să vedem nu doar ce se întâmplă în jurul nostru, ci și ce răspundere avem noi în plecarea colegilor noștri. Chiar am propus o soluție legislativă, ca să vedem dacă vor cu adevărat să rămână în pensie. Poate ar fi mai pragmatic, din perspectiva sistemului, să se acorde un an sabatic plătit. Poate nu pleacă colegii cu experiență dacă văd cum e un an de zile în afara profesiei”, a mai afirmat Andrea Chiș.

Andreea Chiș este unul dintre magistrații care și-au anunțat intenția de a candida, în 2022, la alegerile pentru președinția CSM.

Marilena Nedelcu