23.9 C
București
miercuri, 4 august 2021 - 0:07

S-au stabilit câștigătorii pentru reţeaua telecom din zonele defavorizate

spot_img

Prin procedura de achiziție publică a MSI au fost vizate zonele în care nu există infrastructură de bandă largă

45% din utilizatorii de Internet din UE vor să treacă la un contract mai bun sau să schimbe furnizorul, pentru o viteză mai mare

Ministerul pentru Societatea Informaţională a stabilit câştigătoare ofertele depuse de Romtelecom şi Cosmote pentru concensionarea lucrărilor de construire a unei reţele telecom în zone defavorizate RO-NET, contractul ridicându-se la 365,8 milioane de lei, TVA inclusă (83,1 milioane euro).

La licitaţie au mai depus oferte şi asocierile Direct One-Electrogrup şi UPC România-Deloitte Audit-Connection Consulting. Prin anunţul de concesiune, publicat pe www.e-licitatie.ro în noiembrie 2013, valoarea contractului a fost estimată la 369,5 milioane de lei, TVA inclusă.

Potrivit datelor din anunţul de atribuire, Romtelecom va furniza lucrările de proiectare, construcţie şi operare a infrastructurii de comunicaţii de bandă largă în regiunile 1, 2 şi 3 pentru suma de 156,7 milioane de lei, TVA inclusă.

Totodată, pentru suma de 209,1 milioane de lei, TVA inclusă, Cosmote România şi-a adjudecat lucrările de proiectare, construcţie şi operare a infrastructurii de comunicaţii de bandă largă în regiunile 4, 5, 6 şi 7.

Proiectul RO-NET constă în concesionarea lucrărilor de proiectare şi construire a unei infrastructuri naţionale de comunicaţii şi operarea acestei infrastructuri în vederea furnizării de servicii de comunicaţii în localităţile ţintă (zone defavorizate eligibile) din 35 de judeţe.

“Zonele nedeservite de infrastructura de bandă largă şi vizate prin această procedură de achiziţie publică sunt în număr de 783 localităţi. În total, în aceste zone albe sunt 137.000 gospodării şi 400.000 locuitori. Prin implementarea proiectului RO-NET, se estimează că se va dezvolta infrastructură de broadband cu echivalentul a 19.000 km de traseu de reţea de distribuţie“, potrivit datelor Ministerului pentru Societatea Informaţională MSI.

Finalizarea reţelei este programată pentru anul 2015. Câştigătorul licitaţiei va primi în concesiune reţeaua RO-NET pentru 18 ani, la sfârşitul cărora o poate cumpăra.

Managementul proiectului va fi asigurat societăţile Aego Business Consulting şi European Funds Invest pentru 901.716 lei (1,12 milioane lei cu TVA inclusă) pentru 40 de luni, contract câştigat în urma unei licitaţii organizate în 2012.

C.C.