9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 11:32
No menu items!

S-a vrut preşedinte al României, dar a primit un “mandat” de 6 ani în spatele gratiilor

spot_img

Gorjeanul Ninel Potarcă, fost candidat la Presedinţia României, a fost condamnat miercuri la şase ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală.

Potârcă avea deja o sentinţă de 3,6 ani de închisoare dată în 2012, însă procurorii au făcut apel cerând o pedeapsă mai mare. Magistraţii Curţii de Apel Craiova au decis, miercuri, admiterea apelurilor şi majorarea pedepsei la şase ani închisoare.

Potârcă, împreună cu fratele său şi încă doi complici, a fost trimis în judecată în mai 2011 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticoruptie, care au menţionat la acel moment că fostul candidat la Preşedinţie a folosit în contabilitatea uneia dintre firmele sale facturi fictive pentru a nu plăti statului impozite si taxe în valoare de peste 18,6 milioane de lei.

Firma respectiva, Siatra Prod SRL, se ocupa de colectarea fierului vechi. Aceasta a achiziţionat în anul 2000 fostul combinat chimic din Arad, pe care ulterior l-a demolat şi l-a vândut la fier vechi.

Firma este în prezent în lichidare judiciară şi mai are în proprietate, la Arad, terenurile fostului combinat, suprafaţa totală a aacestora fiind de peste 40 de hectare.

Drumul caleştii

Ninel Potârcă este preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi şi fost candidat la Preşedinţie. El şi-a lansat candidatura pe 15 octombrie 2009 într-o caleaşcă, plecarea făcându-se de la palatul sau din cartierul Meteor, din Târgu Jiu. Caleaşca a ajuns apoi la Coloana Infinitului, unde liderul filialei Gorj a Partidei Romilor, consilierul judeţean din partea PSD Nelu Pavel, l-a proclamat pe Potârcă drept “Obama de Meteor”, candidatul mergând apoi la Bucureşti pentru a-şi depune actele la Biroul Electoral Central.

Potârcă a administrat de-a lungul anilor mai multe firme care s-au ocupat în special de colectarea de fier vechi. El a avut pe rolul instanţelor mai multe procese cu Direcţia Finanţelor Publice Gorj, fiind acuzat că, prin firmele sale, a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de lei.

Ştefan Tănăsescu