1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 12:58
No menu items!

S-a schimbat weekendul în care va avea loc trecerea de la ora de vară la cea de iarnă

spot_img

Curând, în România, va avea loc trecerea de la ora de vară la cea de iarnă, însă nu atunci când se așteaptă românii. A fost schimbat weekendul în care va avea loc acest moment. Așadar, ora se va schimba, dar nu în weekendul 24 – 25 octombrie, ci în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Ziua de 31 octombrie va fi cea mai lungă din an și va avea 25 de ore.

Între 30 și 31 octombrie 2021, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Prin urmare, ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Trecerea de la ora de iarnă 2021 se face după echinocțiul de toamnă. În acest interval, Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Așa apare echinocțiul de toamnă.

Teoretic, acest an ar trebui să fie ultimul în care țările din Europa trec la ora de iarna. La această situație s-a ajuns după ce oficialii Comisiei Europene (CE) au anunțat că fiecare țară din UE are opțiunea de a renunţa la schimbarea orei.

Practic, Comisia Europeană a oferit statelor membre posibilitatea de a decide singure ce schimbări ale orei le avantajează. În mod normal, din 2021 urma să se renunţe la schimbarea orei de vară şi a orei de iarnă în Uniunea Europeană.

În acest context, parlamentarii români elaboraseră chiar și o propunere legislativă pentru a renunța la ora de vară și a păstra numai ora de iarnă, dar, din cauza situației pandemice, prioritățile au devenit altele.

C.D.