17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 20:47
No menu items!

S-a descoperit un mijloc de a identifica autismul la copii de la un an

spot_img

S-a descoperit un mijloc de a identifica autismul la copii de la un an

Cercetători americani au anunţat că au dezvoltat un test de sânge pentru diagnosticarea autismului la copii de la vârsta de un an. În Franţa există aproape 30.000 copii afectaţi de o formă sau alta de autism, menţionează maxisciences.com.

Cercetători de la Universitatea California au anunţat că au găsit un mijloc de a descoperi autismul la un an datorită unui test genetic.

Profesorul Eric Courchesne de la Autism Centre of Excelence, afirmă că a identificat mai multe gene ”vinovate” şi că a înţeles felul în care asocierea lor provoacă autismul. ”În timpul săptămânilor 4, 5 şi 6 de sarcină, genele dereglează producerea de celule cerebrale, producând fie prea multe, fie prea puţine din unele, precum şi felul în care se conectează”, a explicat el la o conferinţă, adăugând: „Am identificat astfel patru gene care formează o semnătură biologică a autismului la copii începând de la un an”.

Profesorul arată că metoda lui se bazează pe asocierea genelor, testul constând în depistarea unor mutaţii la nivelul acestor gene pentru identificarea unei eventuale forme de autism cât mai devreme posibil, chiar de la un an. Potrivit cercetătorului, testul ar putea fi disponibil de anul viitor.

Autismul se manifestă prin dificultăţi în stabilirea relaţiilor sociale şi de comunicare,  autiştii părând izolaţi într-o „lume interioară”. În prezent nu există un tratament al bolii, dar, cu cât diagnosticarea şi îngrijirea intervin mai devreme, cu atât copilul îşi poate îmbunătăţi capacităţile de comunicare.

C.I.