4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 3:59
No menu items!

S-a dat startul în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Românii din Diaspora au trei zile de vot

spot_img

Campania pentru alegerile prezidenţiale a luat startul, azi,  sâmbătă 12 octombrie. Sunt 14 candidați pentru cea mai înaltă funcție din stat,  profesori, juriști, oameni de afaceri, actori și medici veterinari.

Printre candidați sunt actualul șef de stat. Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă al cărei Guvern a fost demis joi, prin moțiune de cenzură. 

Românii sunt așteptați în secțiile de votare în 10 și 24 noiembrie, cele două tururi de scrutin, pentru a-l alege pe cel care va conduce România în următorii cinci ani. 

Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea pe buletinele de vot este următoarea:

Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal, 

Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară,

Dan Barna – Alianţa USR-PLUS,

Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România,

Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat,

Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională,

Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc,

Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie,

John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română,

Mircea Diaconu  – Alianţa UN OM,

Bogdan Marian-Stanoevici – independent,

Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste,

Viorel Cataramă – Dreapta Liberală,

Alexandru Cumpănaşu – independent

Campania electorală aferentă primului tur de scrutin începe la 12 octombrie şi se încheie la 9 noiembrie, ora 7.00. Pentru românii care votează pe teritoriul țării ziua votului, în primul tur de scrutin este 10 noiembrie., iar pentru ceș de-al doilea tur de scrutin este 24 noiembrie. 

 Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, alegătorii din afara țării pot vota pe parcursul a trei zile consecutive, 8, 9, 10 noiembrie. 

Ministerul Afacerilor Externe  a transmis, vineri, către Autoritatea Electorală Permanentă o listă suplimentară cu 270 de secţii de votare în străinătate, în completarea celor 444 de secţii aprobate.

MAE estimează că, în total, vor fi înfiinţate “peste 800 de secţii de votare”.

Alegătorii care au optat pentru votul prin corespondență, aceștia trebuie să expedieze plicul cu votul exprimat către sediul biroului electoral astfel încât acesta să ajungă cel mai târziu pe 7 noiembrie. 

Campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin începe pe 15 noiembrie, iar ziua votării pentru cetăţenii care votează în ţară, este 24 noiembrie. La fel ca în primul tur, cetăţenii români care votează în afara ţării, pot vota pe parcursul a trei zile: 22, 23 şi 24 noiembrie