18.2 C
București
duminică, 2 octombrie 2022 - 3:44
No menu items!

Rușii și ucrainenii se acuză reciproc de noi atacuri la centrala nucleară Zaporojie. Șeful ONU: „Este total inacceptabil”

spot_img

Kievul şi Moscova se acuză, joi, de noi bombardamente la Centrala Nucleară Zaporojie, cea mai mare din Ucraina şi din Europa, ocupată de Rusia, iar operatorul ucrainean evocă „cinci atacuri” în apropierea unui depozit de substanţe radioactive, relatează AFP.

Cinci noi atacuri au fost semnalate în imediata apropiere a unui depozit de substanţe radioactive„, anunţă societatea ucraineană de stat Energoatom.

Societatea acuză forţe ruse de aceste bombardamente.

Un ocupant prorus, Vladimir Rogov, un membru al administraţiei instalate de Moscova în această regiune ocupată de armata rusă, în sudul Ucrainei, i-a acuzat, la rândul său, într-o postare pe Telegram, pe „combatanţii (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski”.

În context, șeful ONU îndeamnă părțile să retragă personalul și echipamentele militare de la centrala nucleară din Zaporojie, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Informațiile privind „alte incidente profund îngrijorătoare” din ultimele zile ar putea „duce la un dezastru”, a declarat António Guterres.

El a cerut părților implicate să retragă orice personal și echipament militar de la centrală și „să se abțină de la orice altă desfășurare de forțe sau echipamente la fața locului”.

„Trebuie să fie clar că orice potențială avarie la Zaporojie sau la orice altă instalație nucleară din Ucraina, sau de oriunde altundeva, ar putea duce la consecințe catastrofale nu numai pentru vecinătatea imediată, ci și pentru regiune și dincolo de ea”, a adăugat el.

„Acest lucru este total inacceptabil”, a precizat șeful ONU, António Guterres.

Raluca Danviewscnt