19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 15:17
No menu items!

Rușii bogați cumpără case în Istanbul și Dubai

spot_img

Ruşii înstăriţi încep să investească în proprietăţi imobiliare din Turcia şi Emiratele Arabe Unite, căutând un paradis financiar în contextul sancţiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, susţin reprezentanţilor mai multor firme imobiliare intervievaţi de Reuters.

„Vindem în fiecare zi până la şapte sau opt unităţi unor clienţi ruşi”, spune Gul Gul, co-fondatorul firmei imobiliare Golden Sign din Istanbul. „Cumpără cu bani gheaţă, deschid conturi bancare în Turcia sau aduc aur”, precizează Gul.

La Dubai, Thiago Caldas, directorul companiei imobiliare Modern Living, spune că a angajat trei agenţi vorbitori de limba rusă pentru a se întâlni cu clienţii ruşi, al căror număr a crescut de zece ori comparativ cu situaţia din urmă cu un an, conform Agerpres.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei după data de 24 februarie vizează excluderea mai multor bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT şi ţintesc oligarhi consideraţi apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin.

Chiar dacă Turcia şi Emiratele Arabe Unite au criticat ofensiva Rusiei în Ucraina, Guvernul de la Ankara s-a opus adoptării unor sancţiuni ONU împotriva Rusiei iar cele două ţări au păstrat relaţii relativ bune astfel că există în continuare zboruri directe între Moscova şi Istanbul, ceea ce oferă ruşilor, şi banilor lor, o oportunitate de investiţii.

„Este vorba de ruşi înstăriţi dar nu de oligarhi. Ei găsesc modalităţi de a-şi aduce banii în Turcia. Sunt clienţi care cumpără chiar şi trei-cinci apartamente”, subliniază co-fondatorul firmei imobiliare Golden Sign, una dintre cele zece companii imobiliare intervievate de Reuters.

Rușii sunt de ani de zile mari cumpărători de proprietăți în Turcia, după iranieni și irakieni, însă jucătorii din imobiliare spun că a existat o creștere abruptă a cererii în ultimele săptămâni.

Deși încă este devreme, jucătorii din industrie își măresc conturile. În februarie, în contextul trupelor masate la granița Ucrainei, înainte de a avansa, rușii au cumpărat 509 case în Turcia, aproape dublu cât numărul celor achiziționate în 2021, potrivit datelor biroului oficial de statistică.

Datele au fost înregistrate înainte ca sancțiunile Occidentului să fie impuse, iar agenții imobiliari spuneau că se așteaptă ca cifrele să crească și mai mult, accelerând cererea care este deja mărită după ieșirea lumii din pandemia de COVID-19.

Ibrahim Babacan, a cărui companie din Istanbul construieşte şi vinde imobiliare în special cumpărătorilor străini din Turcia, spune că în trecut mulţi ruşi voiau să trăiască în staţiuni precum cele din regiunea Antalya. Acum, cumpără apartamente la Istanbul pentru a-şi investi banii.

                                                                                                                    Adina Silav

SURSA FOTO: Wikipedia