19 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 6:31
No menu items!

Rușii au lansat două rachete deasupra centralei nucleare Zaporijie

spot_img

Rusia a lansat două rachete deasupra centralei nucleare Zaporijie, punând în pericol siguranţa centralei şi a populaţiei, a declarat directorul companiei nucleare ucrainene Energoatom, Petro Kotin, pe contul de Telegram, potrivit Kiev Independent. Atacurile cu rachete s-au soldat cu moartea a cel puţin o persoană şi rănirea alteia.

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi una a fost rănită într-un atac cu rachete asupra unui sediu comercial în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, au anunţat, marţi, autorităţile locale, transmite Reuters.

Administraţia regională a informat că două rachete au lovit sediul şi o a treia rachetă a explodat înainte de a-şi atinge ţinta.

Compania de stat ucraineană Energoatom, care gestionează centrala nucleară Zaporojie, a anunţat că două rachete de croazieră lansate de trupele ruse au survolat la joasă altitudine centrala nucleară, transmite EFE.

„Astăzi, la orele 06:41 şi 06:46, două rachete de croazieră inamice au zburat la joasă altitudine deasupra centralei nucleare Zaporojie, în direcţia oraşului”, a transmis Energoatom într-un comunicat difuzat pe canalul său de Telegram.

Reprezentanţii Energoatom au adăugat că, „mai târziu, au fost confirmate exploziile provocate de rachetele de croazieră ruse în (oraşul) Zaporojie”, aflat la câţiva kilometri de centrala nucleară.

În opinia Energoatom, lansările de rachete dovedesc că „terorismul nuclear al Rusiei este în creştere şi ameninţarea este tot mai evidentă”.

Energoatom acuză Rusia că expune lumea pericolului unei noi catastrofe nucleare, la 36 de ani după tragedia înregistrată la centrala nucleară ucraineană Cernobîl.

„Survolarea rachetelor la joasă altitudine chiar deasupra sitului ZNPP (centrala nucleară), unde se găsesc şapte instalaţii nucleare cu o cantitate enormă de material nuclear, presupune riscuri uriaşe”, a reiterat Energoatom.

„În primul rând, rachetele pot avaria una sau mai multe instalaţii nucleare, ceea ce reprezintă o ameninţare cu catastrofa atomică şi cu radiaţiile pentru întreaga lume”, a declarat directorul general al Energoatom, Petro Kotin.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa şi printre primele trei la nivel mondial. Centrala a fost capturată de armata rusă în noaptea de 4 martie şi se află în continuare sub controlul forţelor ruse.

Ruşii menţin echipamente grele şi muniţii în interiorul centralei nucleare, pe care au transformat-o practic într-o bază militară, potrivit autorităţilor ucrainene, care mai spun că militarii ruşi terorizează personalul centralei şi populaţia oraşului-satelit.

                                                                                                                    Adina Silav

SURSA FOTO: Wikipedia