19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 13:37
No menu items!

Ruşii, acuzaţi că folosesc crematorii mobile pentru a șterge crimele din Mariupol. Primar: „Acestea sunt noile Auschwitz și Maidanek”

spot_img

Rusia foloseşte crematorii mobile în Mariupol pentru a şterge dovezile crimelor de război făcute de militarii ruşi, informează Kyiv Independent, care citează un comunicat al consiliului local din acest oraş.

„Ucigașii își acoperă urmele. Crematorii mobile rusești au început să funcționeze în Mariupol. După genocidul de la Bucha, larg popularizat pe plan internațional, conducerea Rusiei a ordonat distrugerea oricăror probe ale crimelor comise de armata sa la Mariupol. În urmă cu o săptămână, estimări prudente estimau numărul morților la 5.000. Dar având în vedere dimensiunea orașului, distrugerea catastrofală, durata blocadei și rezistența acerbă, zeci de mii de civili din Mariupol s-ar putea număra printre victimele ocupanților.

De aceea, Rusia nu se grăbește să dea undă verde misiunii turcești și altor inițiative de salvare și evacuare completă a Mariupolului. În plus, toți potențialii martori ai atrocităților ocupanților sunt identificați prin tabere de filtrare și eliminați.

Rușii au lăsat toată treaba murdară în seama colaboratorilor. Martorii oculari relatează că rasiștii (rușii, n.r.) au recrutat teroriști locali și din DNR („republica populară” Donețk, n.r.)  în brigăzile speciale. Ei adună și ard cadavrele locuitorilor din Mariupol, uciși în urma invaziei ruse.

Munca acestor grupuri este coordonată direct de autoproclamatul primar-colaborator Kostiantin Ivașcenko. Timp de mulți ani, el și asociații săi au încercat în mod repetat să preia puterea, dar în cele din urmă a reușit să devină doar directorul crematoriului din Mariupol”, se spune în comunicatul Consiliului Local.

Presa ucraineană îl citează și pe primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, potrivit căruia operațiunile rușilor la Mariupol sunt similare crimelor comise de naziști în al Doilea Război Mondial.

„De la perioada lagărelor de concentrare naziste, lumea nu a mai văzut o tragedie de amploarea celei la Mariupol.

Rasiștii au transformat întregul oraş într-un lagăr al morții.

Aici nu mai este Cecenia sau Aleppo. Aici sunt noile (lagăre de exterminare) Auschwitz și Maidanek (…) . Lumea trebuie să ajute la pedepsirea ticăloșilor lui Putin”, a declarat Boicenko.

Auschwitz-Birkenau și Maidanek, denumirile invocate de primarul din Mariupol, au fost lagăre de exterminare construite de Germania nazistă în Polonia, după invazia acestei țări, în septembrie 1939.

Se estimează că la Auschwitz au fost uciși peste un milion de oameni, iar la Maidanek au fost exterminați între 200.000 și 360.000, majoritatea evrei.

                                                                                                              Adina Silav

SURSA FOTO: Nexta