9.1 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 8:00
No menu items!

Rusia vrea să găsească rămășițele dronei din Marea Neagră. Măsura urgentă luată de Statele Unite

spot_img

Rusia va încerca să recupereze rămășițele dronei militare americane care a căzut în Marea Neagră, a anunțat secretarul Consiliului de Securitate al Moscovei, Nikolai Patrușev, citat de Reuters.

„Nu știu dacă le putem recupera sau nu, dar cu siguranță va trebui să facem asta și ne vom ocupa de asta. Cu siguranță sper la succes”, a spus el. Mai mult, directorul Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin, susține că Rusia are „capacități tehnice pentru ridicarea epavei dronei americane”, relatează agenția de presă RIA Novosti.

Declarațile vin după ce, anterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby a spus că drona Reaper care s-a prăbușit în Marea Neagră ar putea să nu mai fie recuperată niciodată.

„Nu a fost recuperată. Și nu sunt sigur că vom reuși să o recuperăm. Unde a căzut în Marea Neagră – apa este foarte, foarte adâncă. Așa că încă evaluăm dacă poate exista vreun efort de recuperare. S-ar putea să nu existe”, a afirmat oficialul american la CNN.

În cazul în care rușii recuperează nava, autoritățile americane au luat măsuri de precauție pentru a se asigura că abilitatea lor de a obține informații utile va fi limitată, a declarat Kirby pentru ABC.

„Este proprietatea noastră”, a subliniat Kirby, adăugând că autoritățile americane vor continua să exploreze opțiunile de recuperare.

Drona Reaper a fost doborâtă la sud-est de Insula Șerpilor

Drona americană, care s-a prăbuşit marţi în Marea Neagră, a fost deja înlocuită cu un alt aparat, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, colonelul Iuri Ignat, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

„Aviaţia americană în Marea Neagră este permanentă. Marea Neagră nu este o mare internă a Rusiei”, a spus colonelul ucrainean într-o declaraţie televizată. El a adăugat că Statele Unite „evaluează incidentul” în care a fost implicată o dronă americană de supraveghere MQ-9 Reaper şi un avion de vânătoare rusesc SU-27, dar în prezent o „altă dronă deja operează în locul dronei de recunoaştere doborâte”.

„Marea Neagră este exploatată de multe ţări, inclusiv de statele membre NATO, precum Turcia şi România. Este un spaţiu aerian internaţional unde avioanele pot zbura liber, inclusiv cele de recunoaştere”, a mai spus colonelul ucrainean, care a precizat că incidentul s-a produs în spaţiul aerian internaţional, la sud-est de Insula Şerpilor.

El a amintit că în declaraţiile lor publice ruşii s-au arătat deranjaţi de ceea ce descriu a fi prezenţa avioanelor-spion americane în Marea Neagră şi în spaţiul aerian al Ucrainei.

Conform Moscovei, ajutorul militar american destinat Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia nu constă doar în arme şi muniţii, ci şi în furnizarea de informaţii obţinute cu ajutorul sateliţilor şi avioanelor-spion despre localizarea trupelor ruse şi a altor obiective militare pe care armata ucraineană le poate lovi cu ajutorul acestor date.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene a mai amintit că de mult timp, înainte ca Rusia să lanseze „invazia pe scară extinsă” împotriva Ucrainei, dronele americane monitorizau cu regularitate zona Mării Negre şi linia de demarcaţie din estul Ucrainei care separa teritoriul controlat de Kiev de teritoriul controlat de separatiştii proruşi.

                                                                                                                  Adina Silav