7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 5:51
No menu items!

Rusia vrea să facă un schimb de agenți secreți. Ce se oferă și ce se cere

spot_img

 Rusia vrea să facă un schimb de agenți secreți. Ce oferă și ce cere Rusia

Rusia vrea să efectueze un schimb între un cuplu de agenţi secreţi ruşi, condamnaţi recent la pedepse cu închisoarea în Germania, şi cel puţin un agent care ispăşeşte o pedeapsă în Rusia pentru că a lucrat în favoarea occidentului, scrie ziarul Kommersant în ediţia de luni, relatează AFP.

Schimbul poate avea loc „în orice moment”, a declarat pentru ziarul rus avocatul cuplului, Horst Dieter Poetschke. O sursă din cadrul forţelor de ordine a precizat că „au fost lansate consultări asupra acestui eventual schimb în urmă cu puţin timp, după anunţarea hotărârii judecătoreşti”.

Cei doi acuzaţi, prezentaţi sub identitatea falsă de Andreas şi Heidrun Anschlag, au fost condamnaţi pe 2 iulie la şase ani şi jumătate şi, respectiv, cinci ani şi jumătate de închisoare pentru spionaj în favoarea departamentului de informaţii externe din cadrul KGB-ului sovietic şi ai succesorului rus al acestuia, SVR.

Cu ajutorul unor documente false austrice, cuplul s-a instalat, în urmă cu peste 20 de ani, în Germania, unde a dus o viaţă obişnuită, cu scopul de a-şi ascunde activitatea de agenţi secreţi. Ei strângeau informaţii despre strategii militare şi politice ale Uniunii Europene (UE) şi NATO, pe care le obţineau prin intermediul unui contact în cadrul ministerului olandez al Afacerilor Externe.

Ei au fost arestaţi în octombrie 2011, după ce poliţia germană a surprins femeia în timp ce asculta mesaje criptate. Serviciile de informaţii interne germane s-au interesat mai îndeaproape de cuplu după ce FBI a demascat o reţea de agenţi SVR pe teritoriul american, în 2010.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat pe 1 iulie că Rusia nu livrează „niciodată pe nimeni”, adăugând că „În cel mai bun caz, am schimbat spioni din serviciul nostru de informaţii externe cu (indivizi) arestaţi şi condamnaţi în Rusia”.

C.I.