22.9 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 9:53
No menu items!

Rusia „taie” gazul statelor europene care nu vor plăti în ruble

spot_img

Kremlinul, a anunțat, luni, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, că Rusia elaborează metode de acceptare a plăților în ruble pentru exporturile sale de gaze și că va lua decizii în timp util dacă țările europene refuză să plătească în moneda rusească. „Nu vom furniza gaz gratuit, acest lucru este clar”, a declarat Peskov, într-o conferință telefonică, relatează Reuters. 

Gazprom a fost instruit de către preşedintele rus să accepte plata în ruble. În decurs de o săptămână, sau mai degrabă, în cele patru zile rămase, Gazprom ar trebui (…) să dezvolte un sistem despre cum se poate face acest lucru din punct de vedere tehnic şi logistic”, a precizat Dmitri Peskov când a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe telefonice cu jurnaliștii, dacă Rusia va continua să furnizeze gaze către UE în cazul în care statele europene refuză să plătească în ruble.

Liderii UE nu au reușit vineri să cadă de acord asupra unei soluții pe termen scurt la criza pieței energetice, exacerbată de acțiunea Rusiei în Ucraina. Săptămâna trecută nu a apărut nicio poziție comună cu privire la cererea lui Vladimir Putin, conform căreia, țările „neprietenoase” trebuie să folosească ruble pentru a-și plăti gazul.

Dmitri Peskov a mai anunțat că Vladimir Putin nu se va întâlni cu Zelensky după discuțiile delegațiilor de la Istanbul. 

„Rusia nu se teme să publice interviul lui Zelensky acordat corespondenților rusi, dar Roskomnadzor trebuie să verifice materialul pentru a se asigura ca se respecta legislația țării”, a mai transmis Peskov.

Săptămâna trecută, după ce a rămas fără valută ca urmare a sancţiunilor internaţionale, Rusia a decis să ceară ca plățile pentru livrările de gaz către Europa să se facă în ruble.

Nu are sens să furnizezi mărfuri din Federația Rusă către UE și să primești plata în moneda lor, plățile de gaze vor fi făcute în ruble„, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, potrivit Ria Novosti.

Raluca Dan