20.6 C
București
joi, 23 mai 2024 - 20:42
No menu items!

Rusia susține că va creşte aprovizionarea cu gaze către Europa. Care este condiția

spot_img

Kremlinul a anunţat, vineri, că va creşte livrările de gaze către Europa dacă o turbină pentru gazoductul Nord Stream 1, deservită în prezent în Canada, va fi returnată, relatează Reuters.

Guvernele Ucrainei, Canadei și Germaniei sunt prinse într-o dispută privind turbina, o componentă-cheie pentru gazoductul Nord Stream 1, despre care rușii spun că este necesară pentru ca fluxul de gaz rusesc spre Germania și Europa să poată să revină la cantitățile obișnuite.

Ministrul ucrainean al Energiei a cerut guvernului canadian să nu trimită Rusiei turbina înapoi, în timp ce ministrul german al Economiei a făcut un apel către Ottawa să o returneze cât mai repede.

Guvernul de la Kiev cere Canadei să nu facă o excepție de la sancțiuni prin trimiterea turbinei și spune că Rusia este liberă să trimită gazul în Europa prin Ucraina.

Gazprom a redus, luna trecută, capacitatea de-a lungul conductei Nord Stream 1 la doar 40% din nivelurile obişnuite, invocând întârzierea returnării echipamentului, care s-a aflat în service în Canada, la compania germană Siemens Energy.

„Sancţiunile interzic transferul oricărui echipament care are legătură cu gazele”, a spus sursa din Ministerul Energiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a respins acuzaţiile potrivit cărora Rusia foloseşte petrolul şi gazele pentru a exercita presiuni politice. El a spus că sistarea întreţinerii conductei Nord Stream planificată pentru luna iulie este periodică şi  nimeni nu ”a inventat” reparaţii.

O decizie de a returna turbina ar fi fost însă deja luată, a spus o sursă familiarizată cu acest subiect, adăugând că nici Canada nici Germania nu vor ca turbina să fie un pretext pentru Rusia pentru a opri livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1.

                                                                                                                  Adina Silav