27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 13:43
No menu items!

Rusia somează Letonia să amelioreze „fără întârziere” situaţia minorităţii rusofone

spot_img

Vladimir-Putin

Rusia a somat Letonia să se plieze „fără întârziere” recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la drepturile importantei sale minorităţi rusofone, într-un comunicat publicat sâmbătă.

Comitetul ONU a recomandat Letoniei, la sfârşitul lunii martie, să-şi revizuiască politica cu privire la limbă şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la statutul de „non-cetăţean” impus unei părţi a populaţiei din cauza nestăpânirii limbii letone. Însă Riga apreciază că legislaţia sa – creată după ce şi-a proclamat independenţa în 1991 şi după dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice – are ca obiectiv corectarea „moştenirii” din perioada sovietică.

Autorităţile din această ţară dau dovadă, prin declaraţiile lor, atât de o indiferenţă totală faţă de drepturile «cetăţenilor noştri» şi reprezentanţii minorităţilor lingvistice, cât şi de o nerespectare flagrantă a obligaţiilor lor occidentale în domeniul drepturilor omului”, afirmă Ministerul rus de Externe în comunicat. „Sperăm că recomandările Comitetului pentru Drepturile Omului vor fi puse în aplicare fără întârziere de către autorităţile din această ţară„, adaugă ministerul.

Letona este singura limbă oficială în Letonia, o ţară care are aproximativ două milioane de locuitori.

Etnicii ruşi reprezintă 27% din populaţia acestei foste republici sovietice, în prezent membră a Uniunii Europene (UE) şi NATO. În 2012, Letonia a refuzat prin referendum (75% din populaţie s-au opus) ca rusa să devină a doua limbă oficială în ţară.

La fel ca în Estonia, pentru a obţine cetăţenia ţării, este necesar ca aceştia să promoveze teste de cunoaşterea limbii ţării. Ca atare, aproximativ 13% din populaţie este apatridă.

Moscova a anexat Letonia în al Doilea Război Mondial. Milioane de letoni au fost deportaţi atunci în Siberia, iar populaţii rusofone au fost trimise în Letonia.

Problema minorităţii rusofone în Letonia afectează de mai mulţi ani relaţiile cu Moscova. Ea este invocată în contextul în care apărarea unor populaţii rusofone a fost motivul invocat de către Moscova pentru intervenţia în Crimeea, peninsula ucraineană fiind anexată Rusiei.

Statele baltice – Letonia, Estonia şi Lituania – au obţinut în martie, de la NATO, o consolidare a misiunilor aeriene de patrulare a teritoriilor lor.